Henk Kiela: 'Iedereen kan energie besparen.' (foto: Diana Derks)
Henk Kiela: 'Iedereen kan energie besparen.' (foto: Diana Derks)

'Samen kunnen we Cuijk een stuk duurzamer maken'

Zakelijk 94 keer gelezen

CUIJK | Het Cuijks Energie Collectief -ook bekend als CEC- is één van de deelnemers aan de duurzaamheidsmarkt die zondag wordt gehouden in het centrum van Cuijk. Na een opstart van anderhalf jaar breekt nu de periode aan van oogsten, meent CEC-voorzitter Henk Kiela. "Een aantal kleinere projecten is succesvol van start gegaan, maar het wordt nu tijd om naar buiten te treden met meer aansprekende projecten. Die komen er aan."

Door Martijn Schwillens

Een korte geschiedenis: in februari 2015 werd CEC opgericht. Doelstellingen van CEC zijn het besparen van energie en (lokale) energieopwekking, maar vooral toch het duurzamer maken van woningen en bedrijven in de gemeente Cuijk. Hiervoor werden (mede) een aantal bijeenkomsten gehouden om vrijwilligers te werven en succesvolle Energiecafés georganiseerd om inwoners te informeren. "Aan de hand van een bepaald thema worden tijdens zulke cafés een aantal leveranciers uitgenodigd, bijvoorbeeld leveranciers voor zonnepanelen. Hierdoor kunnen particulieren goedkoper panelen plaatsen. Ook hebben we de BespaarBox (ter ondersteuning van energiegebruik en -verspilling) en een Overstapservice, waardoor mensen heel gemakkelijk kunnen besparen op hun energiekosten."

Grootschaliger
Kiela beseft dat na een aanlooptijd van anderhalf jaar 'ook wel één en ander wordt verwacht van ons'. "Daarom zijn we nu de mogelijkheid van een zogeheten Postcoderoos aan het onderzoeken, oftewel 'eigen' zonnepanelen op andermans dak. Hierover zijn we ook in gesprek met de gemeente, omdat in onze ogen een aantal gemeentelijke gebouwen en locaties bij uitstek hiervoor geschikt zijn. Het gaat om honderd tot 200 panelen en hebben dus zo'n tien tot 20 deelnemers nodig. De instap is laag ('van één tot veertig panelen') en mensen die meedoen ontvangen korting op de energiebelasting à 13,5 cent op hun energienota", legt Kiela uit. Vergevorderd zijn de plannen voor een Zonneweide aan de rand van Cuijk. "Dat moet een zonneweide worden met tot wel 500 zonnepanelen waar alle inwoners van Cuijk aan kunnen deelnemen. Dit gebeurt door middel van mede-investering. Met een rendement van zes procent op het ingelegde geld. Bij welke bank krijg je nog zulke rentes?"

Buurkracht
Noemenswaardig vindt hij tevens de initiatieven van Buurkracht, waarbij op lokaal niveau besparingsmaatregelen genomen worden. "Dit is in Sint Agatha, Beers en Haps al succesvol. Energiecoaches komen langs en maken inzichtelijk hoeveel energie u kunt besparen. Bijvoorbeeld door betere isolatie van de woning en het leuke is dat de buurt krijgt te zien hoeveel energiezuiniger zij zijn ten opzichte van andere dorps- en wijkbewoners", zegt Kiela tot slot.
Meer informatie op de Duurzaamheidsmarkt van zondag 2 oktober (12.00 tot 17.00 uur) op het Louis Jansenplein in Cuijk. Online via www.cuijksenergiecollectief.nl of www.buurkracht.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant