Janneke Verbruggen bij de energie-besparende installaties op haar zolder.
Janneke Verbruggen bij de energie-besparende installaties op haar zolder. Foto: Ellen Beenhakker

Wonen in een nul-op-de-meter woning in de Osse Potgieterstraat

112 1.433 keer gelezen

Janneke Verbruggen won op 30 november een wedstrijd, waardoor zij een jaar lang in de duurzaam verbouwde woning in de Potgieterstraat in Oss mag wonen, zonder huur te betalen. Medio december heeft zij haar intrek genomen in het huis. "Ik ging altijd bewust om met energie, maar nu begint duurzaamheid een levensstijl te worden."

Aan de buitenzijde is duidelijk te zien welk huis aan de Potgieterstraat de nul-op-de-meterwoning moet zijn. Het dak bestaat uit zonnepanelen en de buitenzijde lijkt volledig nieuw. Dat klopt vertelt Janneke. Hendriks Onderhoud en Beheer heeft het pand in samenwerking met Schrijvers Technische Installaties flink onder handen genomen en voorzien van technische installaties zodat er na een jaar per saldo geen energiekosten zijn. "Ik ben in december in de woning getrokken, dus tot nu toe heb ik wel energie verbruikt. De verwachting is dat ik de zomerperiode energie ga sparen met de zonnepanelen, zodat er aan het einde van het jaar geen energiekosten zijn."

120 liter warm water
De ingebouwde installaties zorgen er voor dat het een nul-op-de-meter woning is, waarop Janneke zelf niet veel invloed kan uitoefenen. Wat merkt ze ervan in het dagelijks leven? "Ik moet letten op mijn warm waterverbruik. Voor de verwarming en warm water wordt met een verticale bodemwisselaar gebruik gemaakt van de warmte in de aarde. Een hele constructie van ongeveer 100 meter diep in de tuin. Het water is zo'n 40 graden en dat is dus niet warm genoeg om te douchen. Dat gebeurt met een boiler van maximaal 120 liter per dag en daarmee moet ik douchen, afwassen en schoonmaken. Ik moet dus beter plannen wanneer ik bijvoorbeeld uitgebreid mijn haar ga wassen."

Constante temperatuur 20 graden
Over de verwarming hoeft Janneke zich niet druk te maken. Het is standaard 20 graden in haar huis. "Dat is wel eens gek hoor. Je bent zo gewend om 's avonds de thermostaat naar beneden te zetten, maar in dit systeem is het gunstiger dat de temperatuur constant is. Dag en nacht. Omdat het huis zo goed is geïsoleerd zijn in elke ruimte roosters aangebracht die de toevoer van frisse lucht regelen. Ik betrap me er wel eens op dat ik eigenlijk gewoon het raam open wil doen voor frisse lucht. Terwijl dat helemaal niet nodig is. Dat zit gewoon in je hoofd."

Inspireren
Als tegenprestatie dat Janneke in het huis mag wonen, houdt ze maandelijks kijkdagen en is ze op social media actief om mensen te inspireren. "Hoewel ik zelf niet veel aan het energieverbruik kan sturen, ben ik steeds meer bezig met duurzaamheid. Zo doe ik mee met het 100-100-100 project, waarbij 100 mensen, 100 dagen, 100% hun afval scheiden. Ook daarbij word ik me meer bewust van de keuzes die ik heb om duurzaam te wonen en te leven. Het is tot nu toe een geweldige ervaring dat ik hier mag wonen, maar ook een leertraject met alles er omheen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant