Verdachten van aanslagenreeks moeten 15 en 8 jaar de cel in | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/oss
<p>De woning aan de Aengelbertlaan.</p>

De woning aan de Aengelbertlaan.

Verdachten van aanslagenreeks moeten 15 en 8 jaar de cel in

  •   keer gelezen   112

DEN BOSCH | Een 31-jarige man uit Arnhem is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. Hij is volgens de rechter schuldig aan acht aanslagen met onder andere handgranaten, brandbommen en vuurwerkmortieren, onder andere in Oss. Een 30-jarige Roemeen zonder bekende woon- of verblijfplaats moet 8 jaar de cel in vanwege betrokkenheid bij 2 van die aanslagen. Tegen een derde verdachte doet de rechtbank 30 november uitspraak.

De man uit Arnhem stichtte in februari 2018 samen met een derde verdachte driemaal brand: twee keer in korte tijd bij een woning aan de Asterstraat in Oss en een keer bij een woning op een woonwagenkamp in Haarlem. Ook wordt hij verdacht van het gooien een handgranaat naar een café aan de Berghemseweg in Oss. Rolluiken redden de levens van de twee personen in de woonkamer. Eén van hen werd door de kracht van de explosie van de bank geblazen. De man wordt ook gezien als brandstichter bij een woning in Leende. Ook gaf hij instructies voor twee brandstichtingen kort achter elkaar bij de woning van Arie den Dekker aan de Aengelbertlaan in Oss. Op donderdag 13 september was er een poging tot brandstichting, maar een paar dagen later werden er twee molotovcocktails naar binnen gegooid. Den Dekker wist te vluchten via een raam, maar twee van zijn vier honden overleefden de brand niet. De Roemeense verdachte is volgens de rechter bij de tweede brandstichting betrokken geweest. Ook was hij samen met de Arnhemmer en een derde verdachte in Eindhoven betrokken bij het gooien van een handgranaat in de hal van een woning.
De misdrijven zijn volgens de rechtbank gepleegd in opdracht binnen het criminele circuit. Dat er niemand is omgekomen, is aan geluk te danken. Naast de celstraffen moeten de verdachten schadevergoedingen betalen aan 3 benadeelden van in totaal ruim 42.000 euro.

Meer berichten