Het jeugdcollege van de gemeente Oss.
Het jeugdcollege van de gemeente Oss.

Dag van de Democratie in Oss

  •   keer gelezen

OSS | De Dag van de Democratie wordt op zaterdag 9 september gevierd in Oss. De gemeente Oss doet dit vanwege een belangrijke reden. "Het gaat om het besef hoe belangrijk het is dat je in vrijheid je stem kunt laten horen", aldus een woordvoerder van de gemeente Oss. Op de Heuvel in het Osse centrum zijn er 9 september tussen 11.00 en 16.00 uur allerlei activiteiten. "Doe mee en laat zien wat democratie voor jou betekent."

Eén van de activiteiten is een fotowedstrijd. "Wat is voor jou democratie? Is dat een powervrouw- of man? Is dat een muzikale of lokale held, jouw vrijheid of samen zijn met anderen? Het kan van alles zijn. Er komen in ieder geval heel diverse foto's binnen", aldus Roger van den Akker, raadsgriffier van de gemeente Oss. Foto's van minimaal 2 MB kunnen voor woensdag 6 september worden gemaild naar raadsgriffie@oss.nl. Een deskundige jury kiest de beste foto's uit voor een expositie in Café Cunen van Museum Jan Cunen. Ook het publiek mag op 9 september een favoriete foto uitkiezen.

Politiek
Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans houdt om 13.00 uur een woordje en vertelt onder andere over hoe belangrijk een democratie is. Ook ondertekent de gemeente Oss een overeenkomst met ProDemos: Huis voor democratie en rechtsstaat. Er zijn deze middag ook volop activiteiten. Zo is de Jongerenraad aanwezig en gaan de leden in de stad ideeën en klachten van jongeren verzamelen. Het jeugdcollege gaat posters/pamfletten maken met als thema 'democratie'. Er zijn gemeenteraadsleden van de politieke partijen in de gemeente Oss aanwezig om in gesprek met inwoners te gaan. Ook laten leden van wijk- en dorpsraden zich zien. De gemeente Oss geeft in de stad informatie over activiteiten als 'Gast van de Raad'.

Centrum
"De activiteiten zijn op de Heuvel en niet in het gemeentehuis. Een bewuste keuze, want in het hart van het centrum zijn de mensen. En de politiek wil naar de mensen toe."

Activiteiten
Naast de fototentoonstelling zijn er activiteiten voor kinderen en jongeren, zoals een quiz over democratie. Ook komt er een videozuil te staan waarbij mensen in de camera mogen zeggen wat ze zouden doen als ze burgemeester zijn. "Die opnames gaan we dan waarschijnlijk op social media plaatsen. We zijn benieuwd naar de resultaten."

Meer berichten