Klunen. (Foto: Hans van der Poel)
Klunen. (Foto: Hans van der Poel)

'Klunen altijd druk en gezellig'

Carnaval 3.251 keer gelezen

OSS | Klunen is een traditie in Oss. Zondag 28 januari staat het carnavaleske evenement voor de 34ste keer op het programma. Een goede warming-up voor carnaval dat twee weken daarna van start gaat.

Het wordt 28 januari ongetwijfeld weer een drukte van jewelste in de Osse stad. Niet alleen omdat het koopzondag is, maar uiteraard ook vanwege het Klunen. Voorzitter René van Hinthum van de Stichting Klunen verwacht zo'n 3.000 mensen die op de kroegentocht afkomen. "We hoeven eigenlijk niet aan marketing te doen, want druk en gezellig wordt het toch wel. Het gaat goed met het Klunen en eigenlijk zien we geen reden om te groeien. Het zou wel mooi zijn als er meer kroegen in de Osse stad zouden komen. Nu zitten we toch wel aan het maximum qua bezoekers."

Reünie
De bezoekers zijn zeker niet alleen mensen die ieder jaar carnaval vieren in Oss. "Nee, voor velen is het ook een reünie. Vriendengroepen die overal door het land wonen en Klunen aangrijpen om elkaar weer te zien."

Versierde kroegen
Er doen zo'n dertien kroegen mee aan de wedstrijd. Alle deelnemers krijgen een carnavalsnaam toegewezen. De mooist versierde en gezellige kroeg krijgt de titel 'de Zilveren Schaats'. "Het is mooi om te zien dat diverse horecaondernemers flink uitpakken qua aankleding. Dit jaar hopen we dat dat nog meer gebeurt, aangezien carnaval twee weken later wordt gehouden." Van Hinthum merkt wel dat steeds minder bezoekers hun carnavalskleren aantrekken. "Dat is jammer. Klunen is een carnavalsfeest en we hopen als organisatie uiteraard dat veel mensen verkleed komen. Het is een ideale manier om alvast je carnavalskleren te passen."

Draaiboek
De organisatie is er klaar voor. "Het draaiboek is al jaren in grote lijnen hetzelfde. Vorig jaar hebben we met bandjes gewerkt waardoor er gecontroleerd kon worden op leeftijd. Dat vroeg om een organisatorische aanpassing, maar het is goed gegaan. Ook voor komende editie verwacht we geen problemen." 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant