VDG-wethouder Frank den Brok.
VDG-wethouder Frank den Brok.

Frank den Brok: 'We hebben het gevoel dat we nog niet klaar zijn'

Verkiezingen 1.554 keer gelezen

De gemeenteraadsverkiezingen vinden woensdag 21 maart plaats. Redacteur Leon Voskamp spreekt met de lijsttrekkers van de politieke partijen.

VDG Oss was de afgelopen raadsperiode met elf zetels de grootste partij in de gemeente Oss. Wethouder Frank den Brok noemt de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart zeer interessant. "De laatste twee lokale verkiezingen in onze gemeente vielen vanwege herindelingen niet samen met de landelijke verkiezingen. Dit jaar is dat wel het geval. Hoe gaan we het als lokale partij doen tussen al het 'landelijke verkiezingsgeweld'?"

Den Brok beseft dat hoe dichterbij de verkiezingen komen, hoe vaker de landelijke partijen in het nieuws komen. "Dat maakt het niet makkelijker voor ons als lokale partij", aldus Den Brok. "Ons doel was de vorige verkiezingen om de grootste partij te worden. Dat is gelukt met een overweldigend aantal stemmen. Ook dit jaar willen we de grootste worden en daar waar mogelijk nog iets groeien. We benadrukken ons lokale profiel daarom extra. Onze slogan is 'de Kracht van Lokaal' en we hebben een VDG Lokaal in de Osse binnenstad. VDG wil graag opnieuw aan zet zijn. We hebben ons bewezen in de gemeente Oss. Als VDG hebben we altijd laten zien dat we verantwoordelijkheid durven te nemen. We zijn geen partij die vanaf de zijlijn roept, maar we laten ons zien in goede en slechte tijden. We zijn een pragmatische partij, sommige problemen verdienen een 'linkse' en andere een 'rechtse' oplossing." Hij vervolgt: "Dat we een grote achterban hebben, komt ook omdat iedereen op de lijst heel open, toegankelijk en benaderbaar is. We zijn allemaal 'gewone' mensen die ons steentje bij willen dragen aan de gemeente waar we wonen. We hebben tachtig leden en die zijn betrokken bij meer dan 150 verenigingen/instellingen, dat wil wel iets zeggen." Den Brok is -net als zijn partijgenoot Kees van Geffen- ambitieus en wil graag wethouder blijven. "We beseffen dat we het als VDG met twee wethouders erg goed hebben. In de laatste jaren hebben Kees en ik een aardige reputatie opgebouwd en we hebben het gevoel dat we nog niet klaar zijn. Maar stel dat we maar één of zelfs géén wethouder mogen leveren, dan zijn we ook bereid om in de gemeenteraad plaats te nemen."

Belangrijke onderwerpen
Den Brok kijkt tevreden terug op de afgelopen raadsperiode. "Ons coalitieakkoord had de titel 'durven door te doen' en dat hebben we laten zien. Er zijn grote dossiers besproken, zoals de plannen voor het Wal Kwartier. Op één na zijn alle partijen akkoord gegaan. Een ander voorbeeld is de komst van windmolens. De gemeenteraad is unaniem akkoord gegaan. Regelmatig gaat er een lang traject aan vooraf en daarbij spreek je met voor- en tegenstanders. Ook de komende jaren moeten er belangrijke beslissingen worden genomen. Over de Raadhuislaan bijvoorbeeld, een noordelijke randweg of het goederenspoor. Ook hier is het van belang om het gesprek met allerlei partijen aan te gaan."

Crisis
Oss heeft nog niet zo heel lang geleden twee enorme klappen te verduren gehad. "Enerzijds door het massaontslag bij Organon, anderzijds door het vertrek van het ziekenhuis. Het aantal banen in Oss ging terug van 42.000 naar 38.000. We tikken nu weer bijna de 40.000 aan. De VDG heeft altijd financiële verantwoordelijkheid genomen. De begroting is structureel sluitend geweest. De gemeente Oss heeft altijd stoer het hoofd boven water kunnen houden. We hebben nuchter en degelijk gehandeld in crisistijd en heel goed gereserveerd op het sociaal domein." Na wat mindere jaren merkt Den Brok dat er steeds meer positieve geluiden klinken in Oss. Bijvoorbeeld over het centrum van Oss, nu het Wal Kwartier doorgaat. "Maar daarmee is het centrum er nog niet. We willen bijvoorbeeld graag een bekende winkelketen naar Oss 'lokken'. Een optie is bijvoorbeeld om een jaar af te zien van huur. Kijk, Oss zal nooit de hippe 'place to be' worden, we zijn immers geen studentenstad, maar het is wel een aantrekkelijke plaats om te wonen en te werken. Een goed centrum is belangrijk, maar bijvoorbeeld ook een breed cultuuraanbod, een rijk verenigingsleven en mooie bedrijven. Het complete plaatje zorgt ervoor dat mensen -en dus ook jongeren- in onze gemeente willen wonen. En zorgt er ook voor dat grote en mooie bedrijven zich graag in Oss vestigen." Den Brok wil de gemeente Oss als toeristische trekpleister meer op de kaart zetten. "VDG wil een toeristisch punt aan het UIThuis toevoegen. Ook willen we de toeristenbelasting afschaffen. Een andere wens is dat diverse partijen die Oss promoten, beter samen te laten werken. Daar bereik je uiteindelijk meer mee."

Kernen
Naast de stad gaat er veel aandacht uit naar de kernen. "We zijn bijvoorbeeld blij met de MFA in Oijen, de bouw van het gemeenschapshuis in Lith en de nieuwe accommodatie voor Berghem Sport. Er zijn ook allerlei ontwikkelingen gaande in Herpen en Ravenstein. Er is wel wat 'chagrijn' in Haren en Macharen. We gaan bekijken wat daar moet gebeuren, bijvoorbeeld op het gebied van het gemeenschapshuis in Macharen en de wens om woningen te bouwen. Ook hebben onder andere de kermissen in de dorpen onze aandacht." De VDG heeft de wens voor glasvezel in de gehele gemeente Oss. "Snel internet is belangrijk, ook in het buitengebied."

Duurzaamheid
Op het gebied van duurzaamheid heeft de gemeente Oss flinke stappen gezet. "Maar om klaar te zijn voor de toekomst moet er nog veel gebeuren. Zo kijken we naar grootschalige energiemogelijkheden tussen Lith en Geffen en willen we naar gasloos bouwen." De landbouw is ook aan het verduurzamen. "Het is de economie van het platteland, heel belangrijk. Het is jammer dat de provincie flink de teugels aantrekt. Wij proberen met de ondernemers mee te denken en te faciliteren. Het is altijd zoeken naar de balans tussen de agrarische economie en acceptatie van omwonenden."

Zorg
In de zorg is vanuit het Rijk veel bezuinigd. Den Brok ziet dat de kanteling in de gemeente Oss lijkt te werken. "We zijn bijvoorbeeld blij met de proeftuin Ruwaard. Daarin beslissen professionals samen hoe het geld voor zorg en welzijn wordt besteed aan de hand van de vraag van wijkbewoners. Deze pilot is veelbelovend, op deze manier kan maatwerk geleverd worden. Wel moeten we zuinig zijn op mantelzorgers. We gaan ze in kaart brengen en ondersteunen/ontlasten, onder andere via soepele in- en bijwoonregelingen." Tenslotte het verenigingsleven. "We willen toe naar vitale (sport)verenigingen die klaar zijn voor de toekomst. Over het algemeen gaat het qua verenigingsleven redelijk goed in de gemeente Oss. Wel wordt het steeds moeilijker om aan vrijwilligers te komen. Die verdienen meer waardering."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant