Daniël Jansen, lijsttrekker van VZS.
Daniël Jansen, lijsttrekker van VZS.

VZS gaat voor meer samenwerking en een gezonde samenleving

Verkiezingen 853 keer gelezen

De gemeenteraadsverkiezingen vinden woensdag 21 maart plaats. Redacteur Leon Voskamp spreekt met de lijsttrekkers van de politieke partijen.

Tussen de bekende politieke namen valt de lijst VZS op. Verantwoordelijk voor Zelf en Samen is opgericht door Daniël Jansen en is daarmee een nieuwkomer in de Osse politiek. De 47-jarige Ossenaar heeft er veel vertrouwen in dat hij de gemeenteraad ingaat. "Ik ben ervan overtuigd dat mensen onze visie delen."

Jansen is geboren en getogen in Didam. Hij was boerenzoon en wilde later het bedrijf overnemen. Toch besloot hij het boerenleven in te ruilen voor de schoolbanken en hij ging Bedrijfseconomie studeren in Arnhem. Daarna koos Jansen voor Bedrijfskunde in Nijmegen. Hij woonde jarenlang in de studentensteden en na zijn studie had hij tien jaar een huis in Groesbeek. Sinds zes jaar woont de zelfstandig ondernemer in Oss. "Oss ligt qua grootte tussen de plaatsen in waar ik woonde. Ik doe mijn best om 'in te burgeren' en ben bijvoorbeeld zo'n twee en een half jaar penningmeester bij Arethusa geweest. Momenteel ben ik lid van triatlonvereniging TRIOSS en commissielid van de jaarlijkse clubkampioenschappen. Al sportend heb ik de gemeente Oss beter leren kennen. De Maashorst is bijvoorbeeld fantastisch en ook de Maasdijk is prachtig. Als inwoner geniet ik van de mooie natuur, maar ook van het goede centrum."

Politieke belangstelling
Jansen groeide op in een CDA-gezin. De interesse voor politiek is er altijd geweest en zo'n drie jaar geleden werd hij lid van het CDA in Oss. "Ik wilde ervaren hoe het werkt binnen een politieke partij en waar ik het best kan meehelpen. In deze periode ben ik erachter gekomen dat ik heel graag de lokale politiek in wil en daarom heb ik september vorig jaar besloten om een eigen partij op te richten. Ik heb belangstelling voor de maatschappij en hoe we goed samenleven." De zoektocht naar mensen die op de kieslijst willen staan is hem tegenvallen. Alleen Jody Moors vergezelt hem op de lijst. "Maar als we in de gemeenteraad komen met één of twee zetels, dan ben ik ervan overtuigd dat we als partij gaan groeien. Nu sluiten zich al mensen aan die meedenken en meehelpen. Deze verkiezingsperiode ben ik bijna fulltime met de politiek bezig. Een druk, maar boeiend proces. Natuurlijk ben ik hobbels tegengekomen, maar daar leer ik van en ik ga door."
Samenwerken
VZS heeft twee speerpunten: samenwerken en een gezonde samenleving. "Willen we in de politiek en in de samenleving succesvoller zijn, dan moeten we meer verantwoordelijkheid pakken en respectvoller gaan samenwerken. Dat is ook mijn visie in mijn werk. Door samenwerken krijg je betere resultaten. Het is een andere manier van denken in de politiek. De ene vier jaar is bijvoorbeeld partij A aan de macht en daarna partij B. Is dat de beste manier om een samenleving te sturen?"

Gezonde samenleving
Een gezonde samenleving is volgens VZS ook zeer belangrijk. "Daarbij denk ik onder andere aan lichamelijke gezondheid. Ons lichaam is ons huis en daar moeten we zo goed mogelijk voor zorgen. Door als gemeente sportverenigingen meer te ondersteunen en trainers op te leiden, kunnen we een grote slag maken op het gebied van sport, gezondheid en ontwikkeling. Maar ook in de wijken willen we ervoor zorgen dat mensen -ook met lagere inkomens- meer gaan bewegen. Goede voeding hoort daar zeker bij. Als mensen fysiek bezig zijn, zitten ze geestelijk ook beter in hun vel. Heel de maatschappij profiteert daarvan."

Werken/opleiding
VZS heeft als doel dat zoveel mogelijk mensen aan het werk zijn en zich ontwikkelen. Het samenwerken geldt volgens VZS ook voor de duurzame afstemming tussen ondernemen, werken en opleiding. "Technische ontwikkelingen in het bedrijfsleven gaan heel hard. Het is belangrijk om werknemers van de toekomst goed voor te bereiden. Dat kan door bedrijfsbezoeken, maar ook door er extra aandacht op school aan te geven. Bijvoorbeeld door werkenden via gastcolleges jongeren op school te enthousiasmeren over hun werkveld of expertise. Ook hier is samenwerken het sleutelwoord."

Wonen
Over actuele thema's kan Jansen als nieuwkomer nog niet veel zeggen. "Als we in de raad zitten, gaan we ons goed inlezen en verdiepen in de thema's." Wel wil hij al ingaan op de vraag naar woningen. "Voor de leefbaarheid van wijken en dorpen is het belangrijk dat senioren en jongeren er kunnen blijven wonen. We moeten als gemeente Oss kijken hoe we komen tot een passend aanbod. Om mensen prettig in hun buurt te laten wonen zijn ook gemeenschapshuizen en buurtteams belangrijk. Bijvoorbeeld om de eenzaamheid onder senioren aan te pakken en hen meer plezier in het leven te laten hebben."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant