Mari van Kilsdonk, lijsttrekker van CDA Oss. (Foto: Hans van der Poel)
Mari van Kilsdonk, lijsttrekker van CDA Oss. (Foto: Hans van der Poel)

'We denken als CDA ook aan de toekomstige generaties'

Verkiezingen 599 keer gelezen

OSS | CDA Oss gaat de komende gemeenteraadsverkiezingen uit van zeven of meer zetels en wil een coalitiepartij blijven. "We zijn nooit weggelopen voor moeilijke beslissingen en tonen durf. In goede en in slechte tijden", aldus lijsttrekker Mari van Kilsdonk.

Van Kilsdonk is 37 jaar, geboren en getogen in Lithoijen en is daar agrarisch ondernemer. Hij is gehuwd en heeft drie kinderen. Sinds 2006 is hij raadslid, eerst in Lith en later in Oss. Sinds oktober 2016 is hij fractievoorzitter van CDA Oss. "Het is makkelijk om vanaf de zijlijn allerlei dingen te roepen die beter moeten, maar ik wil mijn mening verkondingen in de gemeenteraad. Eigenlijk zou iedereen dit een paar jaar moeten doen." CDA Oss heeft momenteel als coalitiepartij zeven zetels in de gemeenteraad. Van Kilsdonk gaat er de komende gemeenteraadsverkiezingen vanuit dat de partij gaat groeien. "Ik vind dat we een plus verdienen. Het was een constructieve raadsperiode. We hebben beladen thema's behandeld, zoals de mestfabriek, windmolens, het Osse centrum en de statushouders. We zijn nooit weggelopen voor moeilijke beslissingen en tonen durf. In goede en in slechte tijden. De komende verkiezingen hebben we opnieuw een lijst met goede en gemotiveerde mensen."

Woningbouw
Met trots presenteerde Van Kilsdonk begint maart het verkiezingsprogramma 'Samen voor nu en later'. Met daarin allerlei plannen, zoals woningbouw. "We moeten bouwen naar behoefte. Betaalbare woningen voor alle doelgroepen, zodat ze in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. We denken ook aan gezamenlijke woonvormen voor zowel jong als oud." Ook het religieus erfgoed verdient aandacht volgens het CDA Oss. "Er zijn gesprekken gaande, bijvoorbeeld met het bisdom over hoe zij de toekomst zien. De kerk heeft een sterke identiteit in een wijk of dorp, maar in sommige gevallen kun je beter overgaan tot herbestemming." Naast wonen kijkt het CDA in de kernen met veel aandacht naar de gemeenschapshuizen. "Het ontmoeten is zeer belangrijk. Dat moet ook mogelijk worden gemaakt. Alleen een gemeenschapshuis hoeft geen kasteel te zijn. Voor verenigingen moet het natuurlijk wel betaalbaar zijn. Goede voorbeelden vind je bijvoorbeeld in Oijen."

Armoede/eenzaamheid
De meerderheid van de inwoners van de gemeente Oss is volgens Van Kilsdonk tevreden. Maar er is een groep mensen die kampt met armoede en/of eenzaamheid. "Oss is een sociale stad en er zijn allerlei regelingen en instanties om mensen te helpen. Het is echter zaak om meer in te zetten op signalering. Erachter komen waar mensen zijn die zich eenzaam voelen of waar sprake is van (verborgen) armoede. Die mensen weten te bereiken, dat is ons streven. Iedereen moet mee kunnen doen." In een maatschappij waarbij van mensen steeds meer wordt gevraagd om elkaar te helpen, schuilt ook een gevaar. "Mantelzorgers doen geweldig werk. We moeten echter waken dat ze overbelast raken. Je zou er bijvoorbeeld aan kunnen denken dat we af en toe professionals de zorg een dagje over laten nemen zodat de mantelzorgers er even uit kunnen. We spreken ook veel waardering uit voor vrijwilligers. Deze groep nemen we zeer serieus en we willen nog meer mensen enthousiasmeren. Zo hebben we er als gemeente onder andere voor gezorgd dat het verstrekken van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gratis is geworden."
In de zorg is er de laatste jaren veel gebeurd. Zo kreeg de gemeente Oss te maken met grote bezuinigingen vanuit de Rijksoverheid. "Er is een enorm takenpakket ons op bord terechtgekomen. We hebben een duidelijk beleid gevoerd en de bezuinigen doorgevoerd. Van de fouten die we hebben gemaakt, leren we. De zorg is momenteel dichtbij de mensen georganiseerd en daar gaat het om. In de Ruwaard is nu een proeftuin en daarin worden de krachten van burgers die zorg nodig hebben en van zorgaanbieders gebundeld. Het gaat om een pilot van vijf jaar, maar daarna gaan we evalueren. Bij succes willen we dit project uitbreiden."

Buitengebied
Met een gemeenteraad die unaniem was betreffende het plan van de windmolens is er een grote stap gezet op het gebied van duurzaamheid. "Maar daar zijn we nog lang niet mee klaar, er kan nog zoveel worden bereikt. Het is aan de gemeente Oss om het aantrekkelijk en laagdrempelig voor de inwoners te maken om duurzaam bezig te zijn. Belangrijk, want we denken als CDA niet alleen aan het heden, maar ook aan de toekomstige generaties." Van oudsher heeft CDA Oss een trouwe achterban in de kernen en bij veel agrarische ondernemers. Van Kilsdonk is zelf ook een agrariër en stoort zich aan het negatieve beeld wat er vaak wordt geschetst door sommige partijen. "Er wordt hard gewerkt aan verduurzaming. Ik zou graag zien dat er meer waardering komt voor deze doelgroep en laten we er met zijn allen aan werken om het buitengebied bruisend te houden." CDA Oss wil een plattelandsmanager aanstellen. "Die moet de verbindende factor worden tussen de gemeente Oss en ondernemers en bewoners in het buitengebied. Bijvoorbeeld bij de eventuele komst van een fietsbrug over de Maas." Maar ook bij het invullen van de vrijkomende bebouwing in het buitengebied. Dan toch nog 1 vraag die speelt bij veel mensen: 'Moet de mestfabriek er wel of niet komen'? "We zijn als CDA Oss voorstander van een circulaire economie. Maar we geven de voorkeur aan kleinschalige mestverwerking dichtbij de bron. Dit standpunt hebben we altijd gehad. De provincie ziet dat anders. We hebben in Oss ook altijd aangegeven een MER te willen zien, maar die is er niet gekomen. We zeggen dus: 'Nee, tenzij…'."

Centrum
Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd in de kernen, vorig jaar gaf de gemeenteraad ook groen licht voor een miljoeneninvestering in het Osse centrum. "Er is in de stad de laatste jaren al veel moois gebeurd. Dit plan pakt een aantal dingen aan -zoals de komst van woningen en een invulling van het lelijke V&D-pand- waardoor het nog bruisender wordt. Klaar is een stad echter nooit." Van Kilsdonk kijkt uit naar de komende vier jaar, waarin hij hoopt dat het CDA opnieuw verantwoordelijkheid mag dragen. "Oss is een mooie en fijne gemeente om in te wonen en te werken. Dat willen we blijven en CDA Oss draagt daar graag een steen aan bij."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant