De Raauw Ossekar, Elf Elf bal 2013
De Raauw Ossekar, Elf Elf bal 2013

De Raauw Ossekar viert vijftigjarig bestaan

Carnaval 766 keer gelezen

OSS | De carnavalshits mogen weer aangezet worden want carnavalsvereniging Raauw Ossekar bestaat 50 jaar. Dat vieren ze op zaterdagavond 14 april in 't Oude Theater. "We gaan er een gezellig feest van maken", aldus secretaris Wil Panneman.

door Saraï van Well

In 1968 werd Raauw Ossekar opricht onder de naam 'Karnavals Vereniging Ruwaard.' Niet lang daarna werd de eerste Grootvorst gekozen en volgden ook de dansgardes en wagenbouwers. "Als we terugkijken op die tijd dan zien we veel veranderingen. Vijftig jaar geleden waren we met tien verenigingen die een Grootvorst hadden, nu is dat nog maar bij twee verenigingen", aldus Panneman. Zelf is hij al 25 jaar betrokken bij de vereniging. "De sfeer is altijd goed, de vereniging is een beleving geworden voor de leden."

Jeugdcarnaval
De afgelopen vijftig jaar heeft de vereniging bijgedragen aan menig carnavalsfeest. "We zijn als een van de eerste verenigingen begonnen met het jeugdcarnaval, om de jongeren ook echt bij het feest te betrekken. Dit doen we door een Jeugdvorst te kiezen en Jongerenraad samen te stellen. Daar ligt ook het succes van de vereniging, om in te spelen op actuele veranderingen."

Generaties
Met vijftig jaar aan geschiedenis is de carnavalsvereniging uitgegroeid tot een fenomeen dat van generatie op generatie over wordt gegeven. "Mijn dochter heeft een aantal jaar vrijwilligerswerk gedaan bij de vereniging. Maar we hebben ook iemand die momenteel zijn kleinkinderen leert hoe je vrijwilliger moet zijn bij Raauw Ossekar." Panneman stipt het belang van de vrijwilligers aan. "Door de vrijwilligers kunnen we het mogelijk maken om feesten te geven. Zij zijn bij ieder feest aanwezig. Bij de jeugdfeesten zorgen ze bijvoorbeeld voor deurbewaking."

Feest
Op zaterdagavond 14 april geeft Raauw Ossekar om 20.30 uur een groot feest in 't Oude Theater ter ere van het vijftigjarige bestaan. "We verwachten rond de 200 tot 250 feestvierders. Dat zijn leden van Osse carnavalsverenigingen, maar bijvoorbeeld ook De Kraaienvangers uit Heeze." Arthur ter Voert en Roel Geerts van Xplain! en de DJ van Showtime zullen tijdens de avond de muziek verzorgen. De vereniging benadrukt dat het geen 'carnavalesk' jubileum wordt, waardoor er ook geen protocol of receptie is. Raauw Ossekar nodigt iedereen die zin heeft in een feestje uit voor het jubileumfeest. De entree is gratis, aanmelden via e-mailadres secretaris@raauwossekar.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant