Voorwerpen uit de expositie Bagger!.
Voorwerpen uit de expositie Bagger!.

Bagger!: archeologische vondsten langs de Maas

Kunst en cultuur 723 keer gelezen

OSS | Museum Jan Cunen presenteert Bagger! Een expositie over de unieke archeologische vindplaats Kessel, in de gemeente Oss. De tentoonstelling is te zien van 30 september tot 20 januari volgend jaar.

De expositie neemt je mee naar de unieke archeologische vindplaats Kessel nabij de Lithse Ham. Kessel vormt samen met het nabijgelegen Moordhuizen de grootste archeologische vindplaats van Nederland. Sinds hier in de jaren vijftig van de vorige eeuw gestart werd met baggerwerkzaamheden, is het gebied een paradijs voor lokale baggerarcheologen. Door het baggeren werd de geschiedenis letterlijk laag voor laag opgezogen. Topstukken van de expositie zijn gevonden offergaven: persoonlijke attributen zoals een haarpen en een kinderarmbandje, maar ook de hoorn van een helm, waarvan wereldwijd geen vergelijkbaar exemplaar bestaat.

Was Caesar hier?
Bagger! concentreert zich vooral op de talrijke vondsten uit de late ijzertijd en de Romeinse tijd (250 voor Chr. - 450 na Chr.), verbindt ze aan de vroegste historische bronnen over onze streken en vertelt de verschillende boeiende, inspirerende en onterecht onderbelichte verhalen die bij deze vondsten horen. In de tentoonstelling speuren we naar sporen van Caesar in de Lage Landen, want sinds kort wordt aan de hand van archeologische vondsten zelfs het verslag van de veldtocht van de beroemdste Romein ooit gekoppeld aan de locatie Kessel. Een opmerkelijk beeld wordt geschetst: een grindgat op de plek waar de Maas de Waal bijna raakt, lijkt in meerdere opzichten het begin te vormen van de geschiedenis van Nederland in het algemeen en Brabant in het bijzonder.

Diverse verzamelingen
In de tentoonstelling worden voorwerpen uit de collectie van Museum Jan Cunen voor het eerst samengebracht met objecten uit het Rijksmuseum voor Oudheden (Leiden), Museum Het Valkhof (Nijmegen), het Noord-Brabants Museum ('s Hertogenbosch), en diverse Brabantse particuliere verzamelingen, onder andere die van Leo Stolzenbach en Anton Verhagen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant