Ayham Mozayek (links)
Ayham Mozayek (links) Foto: Hans van der Poel.

'Hopelijk zorgt mijn verhaal voor meer begrip'

Kunst en cultuur 1.015 keer gelezen

OSS | De nieuwe musicalproductie van Stichting Oss Cultureel wordt een bijzondere. 'Vijf keer elf - Ossie ontmoet' gaat over carnaval, maar daarnaast ook over het leven van een Syrische vluchteling. Ayham Mozayek vertelt onder andere over zijn gevaarlijke reis naar Nederland en hoopt bezoekers in theater De Lievekamp iets bij te brengen. "De musical is aan de ene kant vrolijk en leuk, maar het zal ook een indrukwekkend verhaal worden."

door Leon Voskamp

De musical -waarbij het 55-jarig jubileum van Stichting CarnavalsViering Oss (SCVO) centraal staat- heeft twee verhaallijnen, die uiteindelijk bij elkaar uitkomen. Het verhaal speelt zich af in Oss, waarbij ook historische gebouwen zoals De Korenbeurs aan bod komen. Aan bod komt Anneke (gespeeld door Evelien Goverde) die een uitgesproken mening heeft over de vluchtingen in het voormalige Belastingkantoor in Oss. In het verhaal gaat het ook over de onrust die in een aantal Osse woonwijken ontstond vanwege de komst van vluchtelingen. Uiteindelijk komt Anneke in contact met Rafiq, gespeeld door de Syrische vluchteling Ayham Mozayek. Anneke en Rafiq blijken het na verloop van tijd goed met elkaar te kunnen vinden en een groep Syriërs krijgt zelfs 'les in carnaval' bij de carnavalsvereniging waar ze actief voor is. Uiteraard krijgt de musical naast het verhaal ook enkele carnavaleske tintjes. Zo staat er een praalwagen op het podium.

Syrië
De cast bestaat uit 26 leden, allen uit Oss en omgeving. Op het podium ook zeven danseressen onder leiding van choreograaf Mieke Megens - De Jong. Voor het eerst is er een orkest. Er spelen naast Ayham Mozayek nog meer Syriërs een rol in deze musical. Mozayek kwam in beeld via de stichting Thuis in Oss. "Ik ben altijd muzikaal geweest. Een beetje zingen, een beetje trompet spelen. Ik woon nu zo'n drie jaar in Nederland en heb al diverse dingen gedaan", zegt hij in perfect Nederlands. "Zo heb ik samen met Nederlandse mensen in Valkenswaard een culturele avond georganiseerd. Daar kwamen zo'n 650 mensen op af, geweldig." In Oss is Mozayek onder andere bekend omdat hij veel lessen geeft op scholen. "Ik heb een presentatie over Syrië, maar vertel ook over de tocht die ik heb gemaakt om in Nederland te komen. Per boot, per vrachtwagen en ook lopend. Ook vertel ik over de asielprocedure." Met zijn presentatie wil hij leerlingen informeren, maar dat hoopt hij ook te doen bij volwassenen. Tijdens de musical krijgt hij deze kans. "Veel mensen hebben geen idee hoe Syrië eruit ziet en hoe zo'n asielprocedure werkt. In de musical vertel ik mijn eigen verhaal en hoop ik een beeld te schetsen van de omstandigheden. Hopelijk zorgt dat voor meer begrip. Ook vind ik het heel belangrijk dat vluchtelingen en Nederlanders samenkomen. Dat komt heel mooi naar voren in dit verhaal."

Carnaval
De mix van een serieus verhaal met carnaval noemt Mozayek een mooie mix. "Zelf heb ik carnaval twee keer meegemaakt en het is een prachtig feest. In Syrië heb ik ook feesten meegemaakt, maar zo groot als carnaval is nieuw voor me." Kijk voor de kaartverkoop op de website www.lievekamp.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant