Jade van der Linden.
Jade van der Linden. Foto: Hans van der Poel

Jade van der Linden: 'Provinciale Staten is voor mij een mooie stap'

Politiek 962 keer gelezen

De Provinciale Statenverkiezingen vinden op woensdag 20 maart plaats. Weekblad Regio Oss gaat in gesprek met lokale kandidaten die kans maken om gekozen te worden.

RAVENSTEIN | Het gaat snel met de politieke carrière van Jade van der Linden. De 22-jarige Ravensteinse stond vorig jaar derde op de GroenLinks-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen en bezet ook die plek met het oog op de Provinciale Statenverkiezingen. "Ik had gehoopt op de eerste vijf, maar deze derde plek op de kandidatenlijst is een mooie waardering."

door Leon Voskamp

Van der Linden komt niet uit een politiek nest, maar er werd aan de keukentafel wel regelmatig over de politiek gesproken. Op haar zestiende ging ze zich meer en meer interesseren in de politiek. Toen ze in 5 vwo zat en haar profielwerkstuk maakte, werd ze overtuigd door de denkwijze van Jesse Klaver en de standpunten van GroenLinks. "Ik was me al aan het oriënteren aan de linkerkant. In het begin stonden voor mij de sociale onderwerpen centraal. Later kwam ik erachter dat ik altijd al heel erg met duurzaamheid bezig was. Punten waar GroenLinks uiteraard voor staat."

Gemeenteraadsverkiezingen
Op haar achttiende werd ze lid van GroenLinks en jongerenafdeling DWARS. Binnen DWARS startte ze in de promotiecommissie en al snel werd ze voorzitter. Ook werd ze penningmeester van DWARS-Brabant en later voorzitter. Voor de zomer van 2017 stopte ze bij DWARS en focuste ze zich volledig op de gemeenteraadsverkiezingen.

Burgerlid
Ze stond derde op de kandidatenlijst, maar haalde de gemeenteraad niet. "Ten eerste, ik ben erg blij dat GroenLinks Oss na vele jaren van één naar twee zetels is gegaan. Met Dolf Warris en Ester Bos zitten er twee toppers in de gemeenteraad. Maar natuurlijk baalde ik wel heel erg dat ik geen raadslid werd." Na de verkiezingen werd ze burgerlid. "We hebben een klein team en ik heb een flinke portefeuille. Als burgerlid krijg je de kans om volledig mee te draaien in het GroenLinks-team."


Provinciale Staten
Burgerlid is ze niet lang meer, want ze maakt zeer waarschijnlijk de overstap naar de Provinciale Staten. Binnen GroenLinks is het niet toegestaan om deze dubbele pet te dragen, dus moet ze afscheid nemen van GroenLinks Oss. "Ik dacht altijd dat Provinciale Staten een ver-van-mijn-bed-show was, tot het dossier van de mestfabriek zich aandiende. Je ziet hoe groot de invloed van de provincie is. Ze speelt ook een belangrijke rol in de energietransitie. Zo geeft de provincie bijvoorbeeld toestemming voor de komst van windmolens. Een ander concreet voorbeeld is dat ze de aanbesteding van het busvervoer regelen. Veel mensen weten niet wat de provincie doet omdat het niet altijd duidelijk is wat ze doen. Maar ze hebben op diverse vlakken veel invloed. En daar wil ik graag een bijdrage aan leveren."

Bèta
Van der Linden denkt dat ze ondanks haar jonge leeftijd een belangrijke rol kan spelen in de Statenfractie. "Ik studeer Technische Bedrijfskunde en ga starten met mijn master Innovation Management aan de TU in Eindhoven. Je ziet maar weinig bèta's in de politiek. Bovendien sta ik met leeftijd heel veel in verbinding met jongeren. Ook hun stem moet vertegenwoordigd worden. Al ben ik er straks uiteraard niet alleen voor de jongeren."

Problemen aanpakken
De Ravensteinse hoopt dat veel mensen op 20 maart hun stem uitbrengen op GroenLinks. "Er zijn heel veel mensen die zich zorgen maken over het klimaat. Dat zie je wel aan de massale protesten in België, maar dat is ook in Nederland het geval. Veel jongeren protesteren, want ze vinden dat er met de beslissingen in de politiek niet goed wordt nagedacht over de toekomst. GroenLinks wil ook onze provincie socialer, gezonder en groener maken. Een partij die problemen aan durft te pakken. We zijn niet van het doorschuiven. In ons verkiezingsprogramma staat dat we in 2035 een energieneutraal Noord-Brabant willen hebben. Daar hebben we ideeën voor om te realiseren, maar we moeten het wel samen doen. GroenLinks vindt het erg belangrijk dat iedereen kan profiteren van de verduurzaming. Dus ook de mensen met een lager inkomen."

Toekomst
Politieke dromen heeft Van der Linden zeker. "Ik blijf met veel plezier in de gemeente Oss wonen en hoop ooit terug te keren in de Osse politiek. Het wethouderschap is een mooie ambitie. Maar ik droom ook zeker van een zetel in de Tweede Kamer. Als die kans zich ooit voordoet, grijp ik die met beide handen aan. Maar eigenlijk wil ik nog helemaal niet zo ver in de toekomst kijken. Het lijkt me een hele mooie stap om de Provinciale Staten in te gaan."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant