Bettine van Boxel.
Bettine van Boxel.

'Opgroeien in armoede gaat me aan het hart'

Politiek 652 keer gelezen

De Provinciale Statenverkiezingen vinden op woensdag 20 maart plaats. Weekblad Regio Oss gaat in gesprek met lokale kandidaten.

OSS | Twee jaar geleden sloot Bettine van Boxel - Van Gruijthuijsen zich aan bij de steunfractie van D66 in de gemeente Oss. Het gaat mogelijk erg snel met de politieke carrière van de Osse, want ze staat op plek acht van de kandidatenlijst voor de Provinciale Staten. Gezien de huidige zes zetels worden het dus spannende verkiezingen voor haar.

door Leon Voskamp

De geboren en getogen Osse groeide op in een gezin waar de handen uit de mouwen steken de normaalste zaak van de wereld was. Haar vader was veertig jaar bestuurslid en voorzitter (als vrijwilliger) van de vakbondafdeling Oss, haar moeder was onder andere actief in het kerkbestuur en de wijkstichting. "Je inzetten voor een ander heeft er bij ons altijd ingezeten. Zo waren we bijvoorbeeld ook actief voor de scouting in Oss", aldus Van Boxel.

Armoede
Ze groeide op in de Schadewijk en die wijk was één van de redenen dat ze zich een aantal jaar geleden aansloot bij D66. "Het gaat goed met de economie in Nederland lees ik overal. Maar uit een recent rapport blijkt dat 25 procent van de kinderen in de Schadewijk onder de armoedegrens opgroeit. In andere wijken zijn er ook problemen op het gebied van armoede. Dit zou niet mogelijk moeten zijn in een welvarend land als Nederland. Zoveel jongeren zonder bestaanszekerheid, dat gaat me aan het hart."

Samenwerking
Ze vervolgt: "Er is een groep kinderen waar geen rolmodel in het gezin aanwezig is. Daar waar veel kinderen met bijvoorbeeld hun vader en/of moeder naar de open dag van een bedrijf gaan, zijn er ook kinderen die van die mogelijkheid helemaal niet op de hoogte zijn. De kids van nu 10, 11 of 12 jaar zijn over 5 jaar de vakkrachten in opleiding. Onderwijs is vaak de enige mogelijkheid om uit de armoede te komen. Het is zo belangrijk dat er goed contact is tussen het bedrijfsleven, overheid en de scholen. De provincie kan een belangrijke rol spelen door de partijen daarop aan te spreken."

Duurzaamheid
Van Boxel is een trotse Brabantse. Trots onder andere op de natuur, al is mooie natuur niet vanzelfsprekend. "D66 heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. We willen een gezond Brabant. Een Brabant waar je kunt recreëren en waar je goed kunt sporten. Zo zijn we bijvoorbeeld voorstander van het energiezuiniger maken van sportaccommodaties. Een voordeel daarvan is dat verenigingen de contributies omlaag kunnen doen. De provincie speelt op het gebied van duurzaamheid een belangrijke rol. Waar komen bijvoorbeeld de zonneparken en de windmolens?"

Ambassadeur
De periode voor de verkiezingen staat in het teken van campagne voeren. "Ik wil me graag inzetten voor onze regio. Niks doen is geen optie. Als ambassadeur van Oss en omgeving wil ik meedenken met wat goed is voor de gemeenten en haar inwoners. Al ben ik er natuurlijk voor de gehele provincie."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant