Wandeling in Keent. (Foto: James van Leuven)
Wandeling in Keent. (Foto: James van Leuven) Foto: James van Leuven

Op stap met boswachter op Dag van het Landschap

Algemeen 323 keer gelezen

Brabants Landschap en IVN vieren op tweede paasdag -maandag 22 april- het voorjaar met de Dag van het Landschap. Dit jaar staan de Brabantse zandpaden centraal. Niet alleen de mens is van zandpaden afhankelijk (geweest), ook vele dieren- en plantensoorten floreren bij de aanwezigheid van de zandpaden en -paadjes in natuurgebieden. Tijdens de Dag van het Landschap nemen de gidsen bezoekers mee en hoort men van alles over de biodiversiteit en de historie van zandpaden. Ondertussen geniet men ook van het prachtige voorjaarslandschap.

Rondom Oss kunt u op meerdere locaties meewandelen met de gidsen van Brabants Landschap en IVN. Bij Kasteel Heeswijk wandelt u met de gidsen over het landgoed, dat in totaal maar liefst 24 monumenten telt. De monumentale dubbele eiken- en beukenlanen beslaan een totale lengte van 5 kilometer. En in het dynamisch beekdal van de Aa valt voor een vogelaar heel wat te beleven. Een heel ander gebied is Keent. Een voormalige Maasarm is uitgegraven en met de rivier verbonden. Dit is gedaan voor meer waterberging en rivierveiligheid. Maar tegelijkertijd ontstond ook ruige natuur, die begraasd wordt met runderen en paarden. In deze tijd van het jaar zijn grote groepen watervogels te verwachten.

Praktische informatie
Op www.dagvanhetlandschap is alle informatie over de 14 startlocaties in heel Brabant te vinden. De excursies in Heeswijk en Keent starten om 12.00, 13.30 en 15.00 uur. De wandelingen duren anderhalf uur en zijn leuk voor jong en oud. Om 12.00 uur is ook een kort wandelrondje met de boswachter mogelijk. Deelname aan de wandelingen is gratis en reserveren is niet nodig. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen niet meewandelen. In het infopunt van Brabants Landschap in Keent is ook Stichting Taurus gehuisvest. Zij presenteren zich ook op de Dag van het Landschap en zullen uitleg geven over het fokprogramma van het runderras Tauros en actuele ontwikkelingen. Parkeren voor Kasteel Heeswijk aan het Kasteel 4 in Heeswijk-Dinther kan in het weiland aan de Gouverneursweg (2 euro). Informatiecentrum Keent is gevestigd aan de Zuijdenhoutstraat 2 in Keent (Ravenstein).

Zelf op pad met Vossenstreken
Liever zelf op pad zonder gids? Dat kan met 'Vossenstreken', de avontuurlijke wandelapp voor kleine én grote avonturiers. Op Landgoed Heeswijk kunt u uit verschillende routes kiezen. Kijk hiervoor op www.vossenstrekenapp.com.

Steun Natuur 'dichtbij huis'
Steun Brabants Landschap voor slechts 15 euro per jaar en word beschermer tijdens de Dag van het Landschap. U krijgt een uitgebreid welkomstpakket mee en profiteert direct van vele voordelen. Kijk voor meer informatie op de website www.brabantslandschap.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant