Het Hof van Lof.
Het Hof van Lof.

Seizoensopening Hof van Lof met onthulling van een nieuw plantje

Algemeen 301 keer gelezen

MEGEN | Nu de lentezon volop schijnt en de Hof van Lof op zijn mooist is, is het tijd het bezoekseizoen van de tuin van het Megense minderbroedersklooster aan de Kloosterstraat 6 te openen. De opening vindt plaats op vrijdag 26 april om 14.00 uur en wordt verzorgd door Johan Wagemakers, lid van de Osse Karmelkring. Daarna zal in de Hof van Lof een nieuw plantje ter ere van Titus Brandsma O.Carm worden onthuld.

Al ruim 350 jaar staat het minderbroedersklooster in Megen. Net zolang heeft het klooster een ommuurde tuin. Het was tot eind vorige eeuw een moestuin die groente en fruit leverde voor de bewoners en de leerlingen van het gymnasium. Omdat de school sloot en het aantal bewoners kleiner werd, kwam een flink deel van de tuin beschikbaar voor een nieuwe bestemming: de Hof van Lof. De tuin kan tijdens het seizoen bezocht worden op vrijdagmiddagen voor een rondleiding en op zaterdagen om zelf 'rond te scharrelen'.

Titus Brandsma O.Carm
De Friese Anno Sjoerd Brandsma was tussen 1892 en 1898 leerling aan het Megense gymnasium. Hij werd echter geen franciscaan, maar karmeliet en nam de ordesnaam 'Titus' aan. Een groot deel van zijn leven woonde hij in Oss. In de tweede wereldoorlog raakte hij betrokken bij het verzet. In januari 1942 werd hij gearresteerd. Via meerdere gevangenissen en concentratiekampen kwam hij in kamp Dachau. Daar werd hij op 26 juli door een kamparts met een injectie om het leven gebracht. Paus Johannes Paulus II verklaarde hem op 3 november 1985 zalig.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant