Glysofaat wordt gebruikt in de landbouw om ongewenste planten te bestrijden.
Glysofaat wordt gebruikt in de landbouw om ongewenste planten te bestrijden. Foto: Ties van Dooren

GroenLinks Oss wil dat gemeente gebruik glyfosaat terugdringt

Politiek 268 keer gelezen

OSS | GroenLinks Oss heeft het college B en W schriftelijke vragen gesteld over het gebruik van glyfosaat, een stof die zit in gewasbeschermingsmiddelen. De politieke partij wil dat de gemeente Oss het gebruik van het middel terugdringt. 

Glyfosaat is onder meer verwerkt in het middel Roundup. De stof stopt de groei van onkruid en laat deze verdorren. Het resultaat zijn gele velden vol met verwelkte planten. Voor gemeenten is het verboden om glyfosaat te gebruiken. Agrarische ondernemers en particulieren kunnen het middel nog wel gebruiken. "Glyfosaat is omstreden omdat het niet alleen negatieve effecten op planten heeft, maar ook het bodemleven negatief beïnvloedt waardoor de bodemvruchtbaarheid afneemt. Glyfosaat wordt in verband gebracht met de sterfte van bijen en andere insecten, is schadelijk voor waterleven, vogels en andere dieren en de waterkwaliteit. En er zijn aanwijzingen dat het kankerverwekkend is, ook voor mensen", schrijft GroenLinks. 

Erfpachtcontracten
De provincie Noord-Brabant heeft onderzocht wat er mogelijk is om het gebruik van glyfosaat zoveel mogelijk tegen te gaan en heeft besloten om glyfosaat op pachtgronden te verbieden. Ook de gemeente Den Bosch heeft besloten om een verbod op het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat op te nemen in nieuwe erfpachtcontracten. Naar aanleiding hiervan stelt GroenLinks de vraag of de gemeente Oss in navolging hiervan ook het gebruik van glyfosaat gaat weren in de erfpachtcontracten en bereid is om een nieuw beleid voor pachtgronden op te stellen. In het nieuwe beleid wil GroenLinks dat potentiële pachters worden beoordeeld op de inspanningen die ze leveren op onder andere het duurzaam gebruik van de grond en goed waterbeheer. Daarnaast vraagt de partij zich af of het college bereid is om in gesprek te gaan met agrarische belangenorganisaties over het terugdringen van glyfosaat en met verkooppunten van het bestrijdingsmiddel in Oss te overleggen over het niet langer verkopen van glyfosaat aan particulieren. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant