Het Vorstengraf.
Het Vorstengraf.

Lezing over vorstengraven en archeologische vondsten

Algemeen 307 keer gelezen

HEESCH | Heemkundekring De Elf Rotten houdt vandaag (woensdag) 26 juni een lezing over archeologie. Lokaal archeoloog Peter van Nistelrooij uit Oss gaat op uitnodiging van de heemkundekring in op de drie vorstengraven in de regio en de Maashorst. De lezing wordt gehouden in De Heemschuur aan de Schoonstraat 35 in Heesch en begint om 20.00 uur. De entree voor niet-leden is 5 euro.

De archeologische gebieden Vorstengraf Oss en Zevenbergen of Paalgraven herbergen grafheuvels, urnenvelden en vlakgraven uit de Bronstijd en de vroege IJzertijd. Beide gebieden worden tegenwoordig door snelwegen gescheiden, maar hebben vroeger mogelijk een geheel gevormd. Het Vorstengraf bij Oss is de grootste grafheuvel van Nederland. De heuvel was 3 meter hoog en had een diameter van 54 meter.

Zwaard
Het graf, inclusief zwaard, werd ontdekt en onderzocht in 1933 en herontdekt in 1997. Peter van Nistelrooij gaat ook in op het prinsen- of prinsessengraf gevonden nabij Slabroek in de Maashorst en meerdere archeologische vondsten.

Overzicht
Aan de randen van De Maashorst zijn nog meer opmerkelijke archeologische sporen ontdekt. De prehistorie van dit gebied is spectaculair te noemen. In de lezing verkrijgt u een overzicht van de vondsten uit het natuurgebied De Maashorst. Van Nistelrooij is sinds 1994 actief in de archeologie van Oss en omgeving en onder meer bestuurslid van de regionale Stichting Archeologie Maasland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant