Logo kliknieuws.nl/oss
Vlindermama Jeanette Nanne - De Kruijk.
Vlindermama Jeanette Nanne - De Kruijk. (Foto: Yvifoto)

Vlindermama staat mama's bij die hun kind verloren

  •   795 keer gelezen

OSS | Jeanette Nanne - De Kruijk noemt zichzelf Vlindermama. In haar gelijknamige praktijk aan de Oude Litherweg in Oss ondersteunt ze mama's die een kindje tijdens of net na de zwangerschap zijn verloren.

In de praktijk van Jeanette in de voormalige pastorie van de Pauluskerk zijn verschillende soorten vlinders te vinden. In de vorm van een schilderij of een beeldje. De vlinder staat symbool voor haar dochter Fleurtje. "Mijn man zei dat ze na haar geboorte uit haar cocon was weggefladderd. De naam van mijn praktijk is een verwijzing naar haar." Fleurtje komt op 26 augustus 1997 na een zwangerschap van 29 weken ter wereld. Ze wordt doodgeboren. Ondanks het grote verlies gaat Jeanette door. Ze stopt haar verdriet weg. "Ik kreeg Fleurtje net na mijn veertigste verjaardag. Omdat mijn biologische klok tikte, heb ik het verdriet weggestopt om weer zwanger te kunnen worden", vertelt Jeanette. Die zwangerschap eindigt na 13 weken in de vroeggeboorte van een leeg vruchtzakje. De zwangerschap van haar zoon Vincent volgt. Met 40 weken wordt hij gezond geboren. Als Vincent naar groep 3 gaat, gaat het mis. Jeanette stort in. "Ik kreeg een burn-out. Het weggestopte verdriet kwam naar boven." Door zichzelf de ruimte en tijd te geven om te rouwen, heelt de wond langzaam. "Het verdriet verwerken of een plek geven, gaat niet. Het blijft altijd bij je, maar wordt steeds zachter. Je leert leven met het verlies en verdriet. Door erover te praten en Fleurtje te erkennen, pakte ik langzaam mijn leven weer op. Fleurtje mag er zijn en maakt op haar manier een belangrijk deel uit van ons leven." Sinds juni begeleidt Jeanette met haar praktijk Vlindermama mama's die een kindje tijdens of net na de zwangerschap zijn verloren. Ook moeders die wat langer geleden hun kindje zijn verloren, ondersteunt Jeanette. "In die tijd gingen ze anders met het verlies om. Soms kregen moeders hun baby niet eens te zien. Gelukkig wordt er tegenwoordig bij stil gestaan." Ze vervolgt: "Als je in verwachting bent, verwacht je om voor je kindje te kunnen zorgen. Het is het tegenovergestelde van de dood. Na een tijdje gaat het leven voor anderen door, terwijl jezelf nog met een groot verdriet en verlies zit. Je wereld staat stil. Veel vrouwen stoppen hun verdriet weg en willen er niemand anders mee belasten. Het verdriet hoeft niet weggestopt te worden en niet meer zo pijnlijk te zijn." Het is moeilijk om erover te praten, beaamt Jeanette. "Het is belangrijk om je verhaal met anderen te kunnen delen, ook al is het lastig. Vraag aan iemand of je er met hem of haar over kunt praten."

Verhaal delen
Jeanette biedt als kennismaking een gratis gesprek van een halfuur aan. "Het verlies en verdriet van je kindje deel je niet zomaar met iedereen. Vandaar dat je met mij kunt praten en kennismaken. Je kunt dan voelen of ik de juiste persoon ben om je verhaal en verdriet tegen te vertellen en te uiten." Elke maand houdt de Osse een bijeenkomst. "In een veilige en rustige omgeving kunnen vrouwen hun verhaal met elkaar delen en wordt er een luisterend oor geboden." De eerstvolgende bijeenkomst wordt gehouden op dinsdag 3 september van 19.30 tot 21.30 uur. Je kunt binnenlopen vanaf 19.00 uur. Meer info op www.vlindermama.nl of bel (06) 30 86 36 53.

Meer berichten