De vader van Dana en Liva. (Foto: Hans van der Poel)
De vader van Dana en Liva. (Foto: Hans van der Poel)

Zeer indrukwekkende herdenking: 'Tranen van verdriet, maar tegelijk van liefde'

Algemeen 1.650 keer gelezen

OSS | De herdenking van de vier kinderen die vorig jaar om het leven kwamen bij een treinongeval in Oss, was vrijdagmiddag zeer indrukwekkend. Honderden mensen kwamen naar het Elzeneindpark en zagen de onthulling van het monument Vlinderboek. Een boek waar een zwarte pagina uit is gescheurd. Na de onthulling werden vele bloemen neergelegd.  

Er was vrijdagmiddag onder andere een toespraak van de Osse burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans. "Oss stond wekenlang in de ban van het verschrikkelijke ongeval. Er ontstond een plek waar we elkaar hebben ontmoet en waar we samen hebben gerouwd. Op school waren er opeens vier plekken leeg een jaar lang. Het kinderdagverblijf werd hard getroffen met vijf kinderen en een leidster. Het gemis was zo groot." Het herinneringsmonument biedt troost aan Ossenaren die een kind hebben verloren. "We hebben na het ongeluk heel veel e-mails, brieven en kaarten gekregen. We hoorden verhalen van zoveel mensen. Iedereen kent de overlijdensberichten uit de krant, maar ieder heeft een eigen verhaal. De dood is hard, vooral bij een kind. Je zou een dag willen missen en terug willen gaan naar de dag ervoor. Er ontstaat ongeloof, verdriet, machteloosheid. Je leven is voorgoed veranderd en je moet de zin in het leven terugvinden. Dit monument heeft een afschuwelijke zwarte pagina die op de grond ligt. De vlinders symboliseren kleine stukjes hoop. Het is een plek om stil te staan bij uw verlies en machteloosheid. En ook bij hoop."

Emotionele woorden
Na de burgemeester kreeg de vader van Dana en Liva het woord. Twee van zijn kinderen kwamen om het leven bij het ongeval, hun oudste dochter raakte zwaargewond. Hij gaf aan dat ze zowel lichamelijk als geestelijk hard aan het werk is. "Ze heeft nog een lange weg te gaan, maar met haar vechtlust kan ze nog veel bereiken." De vader gaf aan dat 11 jaar geleden hun dochter Vlinder na 21 weken dood werd geboren. Tien jaar later kregen ze opnieuw te maken met een groot verlies. "Met 1 telefoontje veranderde ons hele leven. Er was een ongeluk met vijf kinderen, waarvan er vier waren overleden. Het drong tot ons door dat we misschien wel 3 kinderen waren verloren. Het pijnlijke nieuws werd snel duidelijk. Onze oudste dochter lag zwaargewond in het Radboudumc. Wij hebben haar moeten vertellen dat haar twee zusjes waren overleden. Onze oudste lag boven in het ziekenhuis te knokken voor haar leven. Haar zusjes lagen hand in hand beneden in het mortuarium. Lieve Liva met haar mooie rode krullen, pas vier jaar. Stoere Dana, nergens bang voor. Pas acht jaar. Wat was het oneerlijk om ze daar te zien. Zulke mooie meisjes, zo beschadigd. Wat deed deze eerste blik ons pijn. Lieve Dana en Liva, door het verschrikkelijke ongeluk zijn jullie onschuldige leventjes veel te vroeg gestopt. Papa, mama en jullie grote zus missen jullie verschrikkelijk. We leven in een nachtmerrie waar we niet uit kunnen stappen. Er gaat geen dag voorbij zonder tranen. Tranen van verdriet, maar tegelijk van liefde. Onze liefde voor jullie is voor altijd. Nooit meer een kus, een knuffel en handjes vasthouden. Nooit meer jullie stemmetjes horen. Nooit meer zusjes om mee te spelen. In 1 klap alles kwijt." De vader is blij met de komst van het monument. "Gelukkig hebben wij hier een plek waar we even bij ze kunnen zijn. Een plek die rust geeft. Waar we kunnen nadenken over hoe geweldig ze waren en nog steeds zijn."

De vader van Dana en Liva. (Foto: Hans van der Poel)
De herdenking in Oss.
De herdenking in Oss.
De herdenking in Oss.
De herdenking in Oss.
De herdenking in Oss.
Het monument Vlinderboek. (Foto: Thomas)
Het monument Vlinderboek. (Foto: Thomas)
Het monument Vlinderboek. (Foto: Thomas)
Het monument Vlinderboek. (Foto: Thomas)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant