Eerdere deelnemers aan de Docfacross.
Eerdere deelnemers aan de Docfacross.

Crossseizoen van start: lekker rennen in de bossen

Sport 247 keer gelezen

OSS | Hardloopschoenen aan en gaan. Het motto van komende zondag tijdens de Docfacross in Oss. Dan barst de Geert Peters Crosscompetitie en daarmee het crossseizoen los.

Op zondag 20 oktober kunnen crossfanaten hun hart ophalen bij de start van het nieuwe crossseizoen. "Met dit weer merk je dat het bij veel mensen gaat kriebelen om in de bossen te rennen", vertelt Herman van Oorschot. Samen met Jan van den Elzen is hij namens A.V. Oss'78 kartrekker van de Geert Peters Crosscompetitie. De wedstrijdorganisatie verwacht zondag - als de weergoden goedgezind zijn - zo'n 200 tot 220 hardlopers aan de start van de Docfacross. Een groep die jaarlijks toeneemt. "Vooral onder de wat oudere deelnemers is het aantal lopers gestegen. Bij A.V. Oss'78 zijn er trainingsfaciliteiten voor lopers die net beginnen, zoals de hardloopcursus Run to the start. Een aantal wordt daarna lid van de vereniging en gaat meedoen aan wedstrijden, waaronder de Maasland Run Classic en crosscompetitie."

Korte en lange cross
De crosswedstrijd trekt jong en oud naar de bossen. "Een van de deelnemers die vaak mee heeft gelopen is een man van in de tachtig. Hij doet altijd mee aan de lange cross van 10 kilometer. Als hij nog niet binnen is, stellen we de start van de junioren en pupillen even uit en moedigen hem aan. Hij rent de lange cross in iets meer dan een uur, een grote prestatie." Ook lopers buiten de regio weten de Geert Peters Crosscompetitie te vinden, onder meer deelnemers uit Eindhoven en Nijmegen rennen geregeld mee. Tot aan volgend jaar maart is er elke maand een cross. Met uitzondering van de Lithse Hamcross op zaterdag worden alle crossen op een zondag gehouden. Je kunt kiezen uit een lange cross van 10 kilometer of een korte cross van 5 kilometer. Bij elke wedstrijd is er speciaal voor de jongere hardlopers een jeugdcross over verschillende kortere afstanden. "Het parcours is elk jaar hetzelfde. Afhankelijk van het weer kan een cross een hele leuke of juist een zware zijn. Van de zes crosswedstrijden zijn de Herperduincross en Witte Ruysheuvelcross het zwaarst, zeker als het flink heeft geregend", weet Herman. De korte en lange cross starten tegelijkertijd. Een bewuste keuze. "Voorheen werd er een verschil in starttijden gemaakt tussen atleten met een wedstrijdlicentie en trimmers. Door de diverse starttijden was de laatste wedstrijd in de namiddag. Nu starten de korte en lange cross gezamenlijk en staan hierna de junioren en pupillen aan de start. Aan de hand van de startnummers weten we in welke categorie ze meedoen. De huidige opzet werkt goed en bestaat al geruime tijd", zegt Herman die uitkijkt naar komende zondag. "Het parcours ligt er mooi bij, we zijn er klaar voor."

Meer informatie
Inschrijven voor de Docfacross, die om 10.00 uur begint, kan tot een kwartier voor aanvang van de wedstrijd bij Hondenschool De Samenwerking aan de Docfalaan in Oss. Voorinschrijven is dus niet nodig. De kosten voor deelname bedragen 5 euro voor senioren en junioren A. De jeugdige crossers betalen 3 euro. Tegen inlevering van het startnummer krijgt de deelnemer een consumptie. Kijk ook op www.avoss78.nl voor de datums van de andere crosswedstrijden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant