Hartstichting roept alle inwoners op regelmatig hun bloeddruk te meten.
Hartstichting roept alle inwoners op regelmatig hun bloeddruk te meten.

Hartstichting: 'Meet regelmatig je bloeddruk'

Algemeen 4.590 keer gelezen

Dit jaar hebben ruim 4.300 inwoners uit Noord-Brabant hun bloeddruk laten opmeten bij een regionaal bloeddrukmeetpunt van de Hartstichting. 37% bleek een verhoogde bloeddruk te hebben, 2% van hen had zelfs een ernstig hoge bloeddruk. De helft van de mensen (49%) wist dit niet. Zonder ingrijpen, lopen zij een aanzienlijk risico een hart-of vaatziekte te ontwikkelen. De Hartstichting roept inwoners van 40 jaar en ouder op om regelmatig te meten, ook als zij zich gezond voelen.

"Mensen gaan vaak pas naar de dokter als ze klachten hebben", zegt huisarts David Smeekes van de Hartstichting. "Maar bij een hoge bloeddruk heb je die vaak niet. Terwijl er ongemerkt wel schade kan ontstaan, bijvoorbeeld aan je bloedvaten, hart en hersenen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld een hartinfarct, beroerte of hartfalen."

Normaal
Het is belangrijk je bloeddrukwaarden serieus te nemen. De enige manier om erachter te komen wat je bloeddrukwaarden zijn, is door deze te meten. De Hartstichting wil dat dit net zo normaal wordt, als op de weegschaal staan. Smeekes: "De meeste mensen weten hoeveel ze wegen. Het zou net zo gewoon moeten zijn om je bloeddrukwaarden te kennen. Je bloeddruk geeft namelijk inzicht in je risico op een hart-of vaatziekte." Als je een hoge bloeddruk hebt kun je vaak nog maatregelen nemen om je bloeddruk te verlagen. Dit kan door gezond te leven. Soms adviseert de huisarts medicijnen te gebruiken. Als de gemiddelde bloeddruk van alle Nederlanders met 2 mmHg daalt, kunnen jaarlijks 1.500 sterfgevallen en 6.000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten voorkomen worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant