FC De Rakt staat na acht wedstrijden op een keurige vijfde plaats in de vijfde klasse F. 'Het is zaak dat we onze wedstrijden blijven winnen.' (foto: Arno Korsten)
FC De Rakt staat na acht wedstrijden op een keurige vijfde plaats in de vijfde klasse F. 'Het is zaak dat we onze wedstrijden blijven winnen.' (foto: Arno Korsten)

'Als je wilt weten wat onze ambities zijn, moet je in januari nog een keertje bellen'

Voetbal 1.164 keer gelezen

UDEN | FC De Rakt staat na acht speelronden op een keurige vijfde plaats in de vijfde klasse E, op slechts drie punten van koploper Ollandia. Prima, maar geen klassering waar conclusies aan verbonden mogen worden, stelt hoofdcoach Eus Marijnissen. "Maar ik ben natuurlijk wel tevreden over hoe het tot nu toe gaat."

Door Martijn Schwillens

Of FC De Rakt op schema ligt, vindt Marijnissen lastig te zeggen. "Pas in de winterstop gaan we een doelstelling formuleren", zegt de ervaren Udenaar (64). "We mogen tevreden zijn met hoe het tot nu gaat, al zijn er nog genoeg verbeterpunten. Er zijn trainers die al na drie wedstrijden gaan roepen: 'We moeten voor de titel gaan.' Als je zeven clubs hebt die voor een periodetitel gaan, dan zijn er altijd vier die met lege handen achterblijven", lacht hij.

Wat is een graadmeter?
FC De Rakt is in goede doen. Sinds de nederlaag thuis tegen Elsendorp (0-2) op 6 oktober wonnen de Udenaren vijf wedstrijden op rij. "De derby's tegen FC Uden en Odiliapeel zijn wedstrijden op zich, maar je moet eerst alle tegenstanders hebben gehad om precies te weten hoe sterk de competitie is en wie uiteindelijk de dienst gaan uitmaken in deze klasse. Vorig jaar had je HVV en Rood Wit, die echt veel beter waren dan de rest en ook dit seizoen weer bovenin meedraaien in de vierde klasse. Dit jaar zit het sowieso dichter bij elkaar", meent Marijnissen, die ook moeilijk kan zeggen welke wedstrijden een graadmeter vormen voor hoever je als ploeg staat. "Is Elsendorp, waar we terecht van verloren hebben, ook daadwerkelijk een titelkandidaat en geldt hetzelfde voor Nieuw Woensel, van wie we juist gemakkelijk gewonnen hebben?", vraagt Marijnissen zich hardop af. Voordeel voor de oud-prof van Roda JC en NEC is dat hij net wat meer spelers tot zijn beschikking heeft dan vorig seizoen. "Er zijn deze zomer twee jongens van UDI'19 3 bij gekomen, net als een paar jeugdspelers en Rens van de Rakt, die na een jaartje lager gespeeld te hebben toch weer is teruggekeerd." Onder de lat staat dit seizoen de pas 17-jarige Daan Witlox. "Ik heb de beschikking over drie goede keepers, maar Daan heeft het in de voorbereiding als beste gedaan, dus hij geniet op dit moment mijn voorkeur en vertrouwen."

Groei- en leermomenten
Wat Marijnissen misschien nog wel belangrijker vindt dan de resultaten, is de manier waarop zijn ploeg wekelijks voor de dag komt. "We hebben ons qua spel echt enorm verbeterd ten opzichte van vorig seizoen. Ik begin de hand van de trainingen steeds vaker terug te zien in de wedstrijden. Dan spelen we erg verzorgd en domineren. Maar we hebben helaas nog steeds momenten dat we het even kwijt zijn", weet Marijnissen. "De trainingsopkomst is erg goed, waardoor je als trainer veel gerichter bepaalde zaken kunt trainen. Het acceptatieniveau binnen de groep ligt ook hoog. Er wordt veel over voetbal gepraat. Dat maakt me blij. Daarnaast trainen elke dinsdag wat jongens van 16 en 17 jaar mee. En behalve Daan heb ik ook een 19-jarige jongen in de basis staan. Ik werk graag met jeugdspelers, die toch het meeste leren als ze onder hoge weerstand trainen. Het is nu vooral zaak dat we onze wedstrijden blijven winnen." Zodat FC De Rakt uiteindelijk kan meedoen om de titel? Marijnissen lacht opnieuw en zegt tot slot: "Als je wilt weten wat onze ambities zijn, moet je in januari nog een keertje bellen."
FC De Rakt geniet zondag van een vrij weekend. Een week later wordt het seizoen hervat met een duel met subtopper WHV in Loosbroek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant