Het Malieveld in Den Haag stond onlangs vol met actievoerders. (Foto: Mari van Kilsdonk)
Het Malieveld in Den Haag stond onlangs vol met actievoerders. (Foto: Mari van Kilsdonk)

Veel begrip voor protesten van de boeren

Algemeen 183 keer gelezen

De protesten van de boeren in onder andere Den Haag kunnen op veel begrip rekenen. Dat blijkt uit een onderzoek onder het burgerpanel van Weekblad Regio Oss en onderzoeksbureau Toponderzoek. Opvallend is wel dat veel respondenten geen boer kennen die mee heeft gedaan aan het protest. 76 procent van het burgerpanel geeft dat aan, 17 procent kent wel een actievoerder.

63 procent van de 376 respondenten vindt de huidige vorm van de protesten -waarbij de boeren massaal naar onder andere het Malieveld gingen- de beste manier om te protesteren. 22 procent is tegen deze manier van actie voeren. Maar waarom vinden ze het belangrijk dat de boeren protesteren? 62 procent van de 251 mensen die antwoord gaven, vindt dat de boeren te strenge stikstofregels krijgen opgelegd. 56 procent vindt ook dat boeren meer erkenning verdienen. De derde reden (26 procent) is dat de veestapel niet verkleind dient te worden. "Ik denk dat ze te hard worden aangepakt, we hebben deze mensen wel nodig in ons dagelijks bestaan", is een reactie.

Standpunt
Maar wat als u zelf hinder gaat ondervinden van de boerenprotesten? 76 procent van de 372 respondenten is ervan overtuigd dat het standpunt niet zal veranderen. 17 procent ziet dat anders en denkt dat bij overlast het standpunt in negatieve zin verandert.

Sectoren
Op de vraag 'welke sectoren mogen volgens u bijdragen aan een oplossing voor het stikstofprobleem?' variëren de antwoorden. De meeste respondenten vinden de industriesector, maar ook de veehouderij-, landbouw-, bouw- en infrastructuursector worden genoemd. Veel respondenten vinden dat alle sectoren een steentje moeten bijdragen, zo blijkt uit de reacties.

Vuurwerk
Iets heel anders en het duurt nog zo'n anderhalve maand, maar dan mag er rondom de jaarwisseling weer vuurwerk worden afgestoken. Maar gaat u eigenlijk vuurwerk afsteken? Van de 372 antwoorden in het burgerpanel blijkt 79 procent 'nee' te zijn. De meeste mensen vinden het leuk om naar te kijken, maar onder andere de geluidsoverlast en het gevaar op ongelukken worden als minpunten genoemd. Ook 'traditie', 'milieuschade'en 'schade aan openbare ruimte' zijn punten die bij vuurwerk worden genoemd.

Vuurwerkvrije zone
In de gemeente Oss is het (nog) niet ingesteld, maar meerdere gemeenten in Nederland hebben het al wel: vuurwerkvrije zones. 63 procent van het burgerpanel ziet een vuurwerkvrije zone wel zitten in de gemeente Oss, 24 procent is erop tegen. In natuurgebieden, rond uitlaatplaatsen voor dieren, rondom verpleeg- en verzorgingshuizen en in de buurt van speeltuinen worden het vaakst genoemd. Bij de reacties wordt onder andere gevraagd om een centrale vuurwerkshow.

Ook meedoen?
Iedereen vanaf 16 jaar kan via het burgerpanel zijn of haar mening geven over actuele thema's. Weekblad Regio Oss werkt samen met onderzoeksbureau Toponderzoek. Aanmelden is nu al mogelijk op de website www.TipOss.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant