Een scene uit De Goede Dood.
Een scene uit De Goede Dood.

Het laatste bewogen etmaal van Bernard Keller

Algemeen 313 keer gelezen

OSS | Een lach, traan en een whisky'tje. In De Goede Dood is de euthanasie te zien van terminale longkankerpatiënt Bernard Keller. De tragikomedie, die op vrijdag 13 en zaterdag 14 december op de planken staat in Theater de Lievekamp, geeft het publiek een indringende inkijk bij een vrijwillig levenseinde.

Het besluit van Bernard staat vast: zaterdag 9.00 uur vindt zijn euthanasie plaats. Hij wil niet wachten tot het moment dat alleen de pijn nog spreekt. Bernard heeft terminale longkanker en weet dat hij niet meer beter wordt. Met zijn familie en vrienden beleeft hij zijn laatste momenten. En dat verloopt allesbehalve soepel. Stichting TheaterStof brengt De Goede Dood, dat eerder werd uitgevoerd door De Oase onder leiding van p.a. producties, voor de tweede maal in Theater De Lievekamp. De cast stond de keer daarvoor alle drie de voorstellingen voor een volle zaal. Dezelfde cast en regie, die in handen is van Peter van Aar en Dorette Ploegmakers, zullen het laatste bewogen halve etmaal van Bernard aan het publiek tonen. "De voorstelling gaat over wat euthanasie doet met de kring naasten eromheen. Bernard heeft een besluit genomen en staat hierachter. Voor de familieleden is het besluit vers. Ze moeten mee in de keuze die hij al eerder heeft gemaakt. Die strijd is iedereen voor zich aan het uitvechten in een dag tijd", vertelt Daniëlle van Leest, die wederom in de huid van Sam Keller kruipt, de dochter van Bernard Keller.

Spanningen
Bernard wordt op zijn laatste dag vergezeld door zijn twee broers, partner Hannah, dochter Sam en dokter en huisvriend Robert. Het is Robert die bij Bernhard de euthanasie uitvoert. Berry Reijnen geeft gestalte aan de dokter. "Robert is veel aanwezig tijdens het laatste etmaal van Bernhard en ervaart tevens de spanningen die er binnen het gezin zijn en ontstaan. Als oude wonden worden opengereten probeert hij de rust te bewaren en alle partijen richting het laatste moment te begeleiden", weet Berry. De heftige stukken worden afgewisseld met wat luchterige momenten. Naast een traan is er eveneens plaats voor een lach onder het genot van een whisky'tje. "De Goede Dood is een tragikomedie. Het is een gemixte productie die dichtbij de werkelijkheid komt. Bij het overlijden van een dierbare komen ook fijne en leuke herinneringen naar boven", zegt Berry. Daniëlle vult aan: "We zingen en lachen maar er zijn ook tranen, ruzie en woede-uitbarstingen. Wat er in de huiskamer gebeurt op dat moment voelt als een echte beleving aan. Mensen vinden het knap dat je zoiets durft te laten zien. Het is niet voor iedereen makkelijk om te praten over de dood. Wij willen een stukje openheid geven daarin."

Denken
Onlangs speelden ze De Goede Dood voor een zorgorganisatie in Grave. Het ziet er naar uit dat het niet alleen bij die voorstelling blijft. "Het publiek dat het stuk heeft gezien wordt van het begin tot einde gepakt. Ze zijn op dat moment met de realiteit bezig. De Goede Dood is een paar jaar geleden geschreven en euthanasie is nog steeds een actueel onderwerp. We willen iedereen die het stuk ziet aan het denken zetten zodat ze zien en ervaren hoe er met euthanasie wordt omgegaan en ze er hun mening over kunnen vormen", besluit Berrie.
Een kaartje kost 19,50 euro en is verkrijgbaar via http://www.lievekamp.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant