Logo kliknieuws.nl/oss
Critical Crossings staat op zaterdag 30 november in Café Heer Bommel. (foto: Critical Crossings).
Critical Crossings staat op zaterdag 30 november in Café Heer Bommel. (foto: Critical Crossings). (Foto: )

Osse muzikanten met een hart voor americana

  •   285 keer gelezen

OSS | Osse muzikanten met een hart voor americana. Op zaterdag 30 november staat Critical Crossings in Café Heer Bommel in Oss met hun gloednieuwe show 'Guess Who's Back In Town!?'.

Het begon allemaal in 2011 met een advertentie op de website Muzikantenbank.net. Leadzanger Berton Gutte was op zoek naar collega-muzikanten met een gedeelde passie voor country- en rockmuziek om een band te beginnen. Met succes. Een hecht clubje Osse muzikanten vormde zich met een voorliefde voor americana en southern rock. "Americana is altijd mijn favoriete muziek geweest net als voor de rest van de bandleden", vertelt Berton die samen met drummer Bart Snellen, bassist en zanger Jos Suppers, slaggitarist en zanger Marcel Suppers, leadgitarist en achtergrondzanger Peter Luijk Critical Crossings vormt. De naam is ontstaan uit een fraaie samenkomst van vondsten. "Een bandlid had de film Critical Decision met Kurt Russel gezien. Omdat wij fan waren van de band CCR wilden we er CC van maken. Bij die andere C kwamen we op Crossings uit. Kritieke kruisingen. Dat duidt enerzijds op onze muziekstijl en anderzijds op country die toen we begonnen met de band nog meer dan nu in een verdomhoekje zat", legt Berton uit.

The Clash Of The Coverbands
De band omschrijft hun muziek als een mix van authentieke country, folk en blues in een rockjasje. Klassiekers van Creedence Clearwater Revival en The Eagles worden moeiteloos afgewisseld met moderner werk, veelal van Amerikaanse bodem. Wat de band bijzonder maakt is dat ze meerstemmig zijn. Onder meer Lynyrd Skynyrd, Chris Stapleton en Blackberry Smoke behoren tot de inspiratiebronnen van de mannen. Critical Crossings nam twee keer succesvol deel aan The Clash Of The Coverbands, de grootste bandwedstrijd van de Benelux voor cover- en tributebands. Berton: "We stonden de eerste keer in 2013 in de halve finale van de regio Zuid Nederland en de tweede keer in 2017 in de finale van de regio Zuid Nederland. We mochten toen optreden in de Effenaar in Eindhoven en 013 in Tilburg, dat was erg gaaf."

Guess Who's Back In Town!?
De Osse americanaband werkte de afgelopen tijd aan een compleet nieuwe show die de naam Guess Who's Back In Town!? draagt. Een knipoog naar de afgelopen periode waarin de band in stilte werkte maar nooit helemaal van het toneel verdween. Na een wisseling van de wacht binnen de formatie staat Critical Crossings er weer als vanouds om het publiek flink op te schudden en te trakteren op hun americanasound. Op zaterdag 30 november om 21.00 uur bestijgt Critical Crossings de bühne in Café Heer Bommel in Oss. Wat kan het publiek verwachten? "We treden samen op met enkele oude bandleden, onder andere met Wesley van Bergen. Met hem spelen we een aantal nummers a capella, zoals The Sound of Silence", zegt Berton. Dat is niet het enige wat de band voor het publiek in petto heeft. Bezoekers wacht ook een vers repertoire van Critical Crossings. "We brengen een nieuw repertoire met nummers van Blackberry Smoke en Chris Stapleton. Wij zijn graag met muziek bezig, dat is de beste ontspanning die er is", besluit Berton met een lach. De entree voor het optreden van Critical Crossings in Café Heer Bommel, Heuvel 28 in Oss, is gratis. Kijk ook op de Facebookpagina van Critical Crossings.

Meer berichten