Kookmaatjeslessen voor basisschoolleerlingen
Kookmaatjeslessen voor basisschoolleerlingen

Kookmaatjeslessen voor basisschoolleerlingen

Algemeen 192 keer gelezen

OSS | Natuurcentrum De Maashorst gaat weer aan de slag met de bijzondere Kookmaatjeslessen. Deze keer zijn de lessen bestemd voor de kleutergroepen 1 en 2. Bij deze lessen gaan de kleuters ontdekken waar voedsel vandaan komt en leren over gezond en ongezond eten.

De kinderen gaan allerlei lekkere hapjes maken. Ze worden bij deze lessen geholpen door leerlingen van Hub Noord-Brabant en praktijkschool De Singel. Jumbo van Bergen uit Oss steunt de Kookmaatjes met allerlei levensmiddelen. De lessen vinden plaats in het gebouw van Het Hooghuis ZuidWest te Oss. De ongeveer dertig kleutergroepen die gaan deelnemen komen bijna allemaal uit de gemeente Oss.

Succes
De Kookmaatjeslessen van Natuurcentrum De Maashorst zijn al jaren een groot succes. Er zijn inmiddels Kookmaatjeslessen gerealiseerd voor niveau 1-2 en 3-4 van het primair onderwijs. De kinderen ontdekken waar diverse voedingsmiddelen vandaan komen: bijvoorbeeld melk van de koe, kaas van melk, eitjes van de kip en wortel groeit in de grond. De kinderen worden zich bewust van gezond en ongezond voedsel. Ze leren onder andere wat ze vaak en wat ze maar af en toe of liever helemaal niet moeten eten.

Contact
Tijdens de les halen de kinderen boodschappen in een bijna-echte winkel. Ze maken broccoli-worteltjessoep. Ze melken een namaak-koe en maken hapjes met zuivel en ei. Ze eten iets gezonds waarna ze heel goed kunnen springen en ze vullen hun meegebrachte broodtrommel met een lunch. Na afloop gaan de recepten van de hapjes mee naar huis, waar ze hopelijk ook daar als een echte kok aan de slag mogen. "Mooie bijkomstigheid is dat de kinderen op een heel natuurlijke manier in contact met mensen met een beperking of achterstand", aldus Natuurcentrum De Maashorst in een persbericht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant