Senna van de Veerdonk (midden) na haar overwinning.
Senna van de Veerdonk (midden) na haar overwinning.

Senna van de Veerdonk: 'Ik ambieer het hoogste'

Sport 1.234 keer gelezen

OSS | Haar vriend Daan Duijs pakte eerder dit jaar de Europese titel Mixed Martial Arts (MMA). Haar coach Duane van Helvoirt bereikte in de sport de wereldtop. Senna van de Veerdonk droomt ook van het hoogst haalbare. De 18-jarige Osse vocht afgelopen zaterdag in Den Haag haar eerste pro MMA-partij. De Spaanse Yamila Sanchez werd geklopt met een strakke armklem.

door Leon Voskamp

Van de Veerdonk heeft een achtergrond als judoka. Ze werd twee keer Nederlands kampioen en pakte brons op het EK. "Ik wilde de top bereiken in het judo, maar dat is me niet helemaal gelukt. Drie jaar geleden stapte ik over naar het MMA. Dat speelde heel erg binnen onze sportschool (Van Buel Sports / Gracie Barra Oss). Ik ben erin gerold en haal er heel veel plezier uit. Ik zie het ook als een mooie uitdaging om me hierin te verbeteren." MMA was voor haar wel flink wennen. "Ik heb een flinke judo-achtergrond, maar bij MMA komt veel meer kijken. Het kickboksen bijvoorbeeld was nieuw voor me. Binnen een jaar vocht ik mijn eerste wedstrijd en daarin besliste ik de strijd op de grond. Daar lag toen voornamelijk mijn sterke punt."

Hard trainen
De daaropvolgende twee jaar vocht ze geen wedstrijd meer. "Er zijn maar weinig vrouwen die deze sport beoefenen en bij de wedstrijden die wel op de agenda stonden, werd er door mijn tegenstander telkens een streep doorheen gezet. Met trainingen heb ik me in de loop der tijd wel goed ontwikkeld. We hebben daarom besloten om de stap naar de profs te zetten. Ik heb me zo goed mogelijk voorbereid op mijn eerste wedstrijd. Iedere dag train ik twee keer, 's ochtends en 's avonds. Ik doe aan kickboksen, grappling, Braziliaanse jiujitsu en judo. Daarnaast volg ik een dieet, want na twee jaar geen wedstrijd vond ik me te zwaar. Het is belangrijk om op je eten te letten."

Tegenstander
In eerste instantie zou ze in de Haagse Boksschool Houwaart tegen Cindy Dandois vechten. De Belgische moest afgelopen vrijdag echter afzeggen omdat ze door haar ex was mishandeld en gewond was geraakt. Met Yamila Sanchez regelde de organisatie een vervangster. "Je neemt de kracht van je tegenstander mee in je voorbereiding. Het was snel schakelen toen bekend werd wie mijn nieuwe tegenstander zou worden. Maar in principe is het niet heel belangrijk wie er tegenover je staat. Je moet zelf zo fit mogelijk zijn en je weet ook niet wat er op een dag kan gebeuren."

Volgende wedstrijd
Haar debuut als prof sloot ze winnend af. Deze overwinning smaakt naar meer. Tussen het studeren en haar bijbaantjes door werkt ze hard aan haar sportieve toekomst. "Op 23 februari 2020 vecht ik mijn volgende wedstrijd. Dandois is dan mijn tegenstander. Hoe de planning er daarna uitziet, is nog onduidelijk."

UFC
Ze vervolgt: "Ik ambieer het hoogste in de sport. De UFC is de top van de wereld. Het lijkt me super om daar ooit te mogen vechten. Het is een droom om van mijn hobby mijn werk te maken. Ik ga er keihard voor werken."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant