Afbeelding

Duurzame gastvrijheid in Oss

Algemeen 297 keer gelezen

OSS | Zo'n veertig winkeliers in de Osse binnenstad kregen vorige week een speciaal bordje bezorgd. Met het oranje-witte bordje wil Centrummanagement Oss aandacht vragen voor duurzame gastvrijheid tijdens de koude wintermaanden

Gewapend met een stapel bordjes trokken fractievoorzitter Dolf Warris van GroenLinks, Jack van Lieshout en Jan van Loon van Centrummanagement Oss vrijdagmiddag door de stad om de bordjes persoonlijk bij deelnemende winkeliers af te geven. Met de actie wil Centrummanagement Oss haar ondernemers de overweging mee geven om tijdens de koude wintermaanden niet de hele tijd de deur open te laten staan. "Het gaat om een stukje bewustwording en erover aan het nadenken gezet te worden. Met de bordjes nemen wij hiervoor laagdrempelig de proef op de som. Elke ondernemer kan zelf bepalen of hij meedoet", licht centrummanager Jack van Lieshout toe. "Niet alleen in de winter is dit een thema, ook tijdens de zomer als de airco volop draait."

Duurzame gastvrijheid
Met het oranje-witte bordje - waarop 'wij zijn open' met als onderregel 'duurzame gastvrijheid' staat - geven winkeliers aan dat ze hun deur dicht houden om energie te besparen en de deur in figuurlijke zin openstaat voor klanten. Uit een proef in de gemeente Wageningen is gebleken dat het sluiten van de deuren zo'n 37 procent aan energiekosten bespaard. Daarnaast zou het aantal klanten hierdoor niet teruglopen.

Groene lintjes
Vorig jaar deelde Dolf Warris geen bordjes maar groene lintjes uit aan centrumondernemers. D66 peilde toen hoeveel winkeliers hun deuren dicht hadden in de kou. "Ondernemers die dat deden kregen een groen lintje op hun winkelruit geplakt. Dat leidde tot veel verbaasde reacties. Veel winkeliers zeiden er nooit aan gedacht te hebben en het voortaan wel te gaan doen", zegt Warris.

Deelnemer
Een van de centrumondernemers die mee doet aan het initiatief is IJssalon Venezia op de Heuvel. "In de zomer staan bij ons aan de zijkant de deuren bij de ijsvitrine open. Ook hebben we geen airco. In de winter zijn die deuren dicht en kunnen klanten binnenkomen via de elektrische schuifdeur op het terras. Het bordje duidt nu ook goed aan dat dat de ingang is", vertelt Aldo de Marco jr.

Spontaan
Dat er steun is voor de actie van Centrummanagement Oss blijkt uit de spontane reactie van Chris van Kempen, eigenaar van Christian Chocolaterie en Patisserie, als hij ziet dat bij buurman Visspeciaalzaak Van Bakel een bordje wordt opgehangen. Ook bij hem mogen de heren een bordje op de winkelruit plakken. "Ik heb elektrische schuifdeuren die automatisch sluiten. Tijdens de zomer gebruiken we geen airco, dan laten we de deur openstaan om de boel achter af te laten koelen. Een goede en milieuvriendelijke manier om dat te doen."

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant