Logo kliknieuws.nl/oss
De vorige winnaars: Mientje Wever en Adri Hoppenbrouwers. (Foto: Frans van den Bogaard)
De vorige winnaars: Mientje Wever en Adri Hoppenbrouwers. (Foto: Frans van den Bogaard) (Foto: )

Projecten voordragen voor 'Zachte G'-prijs

  •   92 keer gelezen

OSS | Erfgoed Brabant is op zoek naar enthousiaste liefhebbers van taal in Brabant. Deze mensen (of projecten) kunnen tot 10 januari 2020 worden voorgedragen voor de 'Zachte G'- prijs, een stimuleringsprijs voor mensen die streektaal in Brabant op een bijzondere en bevorderende manier in de kijker zetten.

De winnaar wordt bekendgemaakt op 18 maart 2020 in Theater De Leest in Waalwijk tijdens een theatrale en muzikale bijeenkomst waar diverse culturele uitingen in de Brabantse taal in de schijnwerpers worden gezet. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1.000 euro en is in het leven geroepen voor mensen met bijzondere prestaties op het gebied van de Brabantse streektaal. Dat kan een verrassende, spraakmakende activiteit zijn, maar ook een oeuvre dat blijft aanspreken. De winnende activiteit kan zowel modern als meer traditioneel zijn, maar valt vooral op door het authentieke karakter ervan: het zet taal neer als instrument van de Brabantse cultuur en identiteit. Als er veel liefhebbers bij betrokken zijn, is dat een pré.
Jury
De deskundige jury die de winnaar kiest, bestaat uit Gerlaine Jansen, docent Nederlands aan Gymnasium Beekvliet en schrijfster van het Bossche dialect, Tim van der Avoird, taalkundige en tot 2019 voorzitter van de Stichting Tilburgse Taol en Yoïn van Spijk, voorzitter van de dialectgroep Wollukse Praot en van Stichting Langstraats in woord en beeld.

Eerdere winnaars
De eerdere winnaars waren, in 2018, Mientje Wever uit Boxmeer en Adri Hoppenbrouwers uit Rucphen vanwege de originaliteit van hun werk en de langdurige activiteiten waarmee zij hun Brabantse dialect op een bijzondere manier voor het voetlicht hebben gebracht. In 2015 wonnen Piet van Esch, Danker Jan Oreel en Henk Wittenberg vanwege, onder meer, de titels 'Wènne Klèts', 'Gin Gelul-Brabants voor beginners', 'Brabant-Daar brandt nog licht' en 'Grutvaojers Skrifje'. In 2013 won Petra Robben de prijs met het project 'De Taal van Tilburg'.

Draag een persoon of project voor
Kandidaten/projecten kunnen uiterlijk 10 januari 2020 worden voorgedragen door de motivatie voor de voordracht (max 1 A4) onder vermelding van 'Zachte G'-prijs te sturen naar info@erfgoedbrabant.nl of per post: Erfgoed Brabant, Postbus 1325, 5200 BJ 's-Hertogenbosch. Op 18 maart 2020 wordt de winnaar bekendgemaakt in Theater De Leest in Waalwijk.

Over Erfgoed Brabant
De 'Zachte G'-prijs is een initiatief van Erfgoed Brabant. Dat is het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. De organisatie ondersteunt en verbindt het erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant en maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek. Kijk ook eens op de website www.erfgoedbrabant.nl.

Meer berichten