Logo kliknieuws.nl/oss
Een bezoek aan de bewegende kerststal is voor veel families een vaste traditie.
Een bezoek aan de bewegende kerststal is voor veel families een vaste traditie. (Foto: )

Bewegende kerststal in Koolwijk bestaat 50 jaar

  •   keer gelezen

KOOLWIJK | Het is voor velen een vaste kersttraditie. Een bezoek aan de bewegende kerststal in de Sint Annakapel in Koolwijk. De kerststal op 'de Kolluk' viert dit jaar een bijzondere mijlpaal. Het bestaat maar liefst een halve eeuw.

Oude wasmachinemotoren, fietswielen, Meccano-onderdelen, rolschaatswielen en een handboor. Harrie den Brok, voormalig koster van Sint Annakapel, (her)gebruikte van alles toen hij vijftig jaar geleden de bewegende kerststal in elkaar zette. Een installatie die vandaag de dag nog steeds intact is en werkt. Bij het onderhouden ervan komt wel de nodige technische kennis om te hoek kijken. "Gelukkig is een aantal van onze vrijwilligers technisch onderlegd zodat de kerststal onderhouden en waar nodig gerepareerd kan worden", vertelt Frans Boeijen, secretaris van stichting Vrienden van de St. Annakapel. Sinds dit jaar is de stichting verantwoordelijk voor het beheer van de bewegende kerststal. "Als je kijkt hoe de kerststal gebouwd is, is het een wonder dat deze nog steeds draait. De eerste keer in 1969 draaide alleen het centrale gedeelte. Harrie den Brok heeft er naderhand nog van alles bijgebouwd. Het was echt zijn hobby. Daarnaast hield hij ook toezicht." De beelden, tussen de 30 en 60 centimeter hoog, zijn door de voormalige koster grotendeels uit hout gesneden. Ze bewegen vrijwel allemaal op een of andere wijze.
Op zaterdag 14 december zorgen drie vrijwilligers van stichting Vrienden van de St. Annakapel er voor dat de kerststal weer klaar is voor het publiek. De kerststal is dit jaar een avond eerder te bewonderen. De 3FM-dj's van Serious Request zetten de installatie op vrijdag 20 december in beweging.

Lees woensdag een uitgebreid artikel in Weekblad Regio Oss.

Meer berichten