Logo kliknieuws.nl/oss
Mari Bunthof te midden van een aantal gasten van De Huiskamer. Rechts Stef Rasing.
Mari Bunthof te midden van een aantal gasten van De Huiskamer. Rechts Stef Rasing.

De Huiskamer: ontmoetingsplek in Osse centrum

  •   293 keer gelezen

OSS | Op deze bewolkte en druilerige woensdagochtend biedt het Sint Barbaraplein naast de Groene Engel een ronduit herfstige aanblik. Kale bomen, dwarrelende bladeren en een gestaag vallend motregentje bepalen het beeld. Maar in buurthuis De Binnenstad, bij veel Ossenaren beter bekend als de oude Philips Kantine, brandt het licht en heeft Mari Bunthof (65) de koffie al bruin. In een vleugel van de Binnenstad is hij de grote animator van De Huiskamer, een ontmoetingsplek voor eenzame ouderen uit de binnenstad.

Bunthof vertelt: "In mei 2018 hebben een drietal personen het initiatief genomen om De Huiskamer op te richten. Kort daarop ben ik ook als vrijwilliger actief geworden. We willen hier graag mensen uit de binnenstad met weinig contacten een ontmoetingsplek bieden. Uit cijfers van de gemeente Oss blijkt dat er in de binnenstad naar schatting 1200 eenzame mensen wonen. Ik ben daar erg van geschrokken. Iedereen is hier, ongeacht afkomst, geloof of huidskleur van harte welkom. Het gaat er vooral om elkaar te ontmoeten en gezellig te kunnen praten." Terwijl de eerste gasten van deze ochtend binnendruppelen, vervolgt Mari: "Behalve koffiedrinken en kletsen kunnen onze gasten hier ook knutselen, breien, haken en schilderen. Speciaal voor het schilderen heb ik kleine schildersezels gemaakt die je op tafel zet en zo zittend kunt werken. Verder heb ik draaibare plateautjes gemaakt, dat is handig bij het beschilderen van stenen. Op dinsdagochtend hebben we voor de liefhebbers ook gymles. Maaike Damhuis verzorgt dan een zogenaamde Total Body Workout 55+. De groep die hier aan meedoet voelt zich nu veel fitter."

Vaste gast
Eén van de vaste gasten is Stef Rasing (86). Hij woont in appartementencomplex De Posterije. "Ik voel me hier heel erg thuis en vind het fijn om hier te komen. Zeker doordat mijn vrouw al 15 jaar geleden is overleden worden de contacten toch minder. Het kost mij wel steeds meer moeite om hier met de rollator naar toe te lopen. Daarom ben ik dolblij met het bericht dat ik gisteren kreeg dat ik in aanmerking kom voor een scootmobiel. Het schilderen vind ik één van de fijne activiteiten hier." Na alle gasten van een kopje koffie te hebben voorzien zegt Bunthof: "We zouden hier graag nog veel meer mensen ontvangen, maar er is blijkbaar een zekere drempelvrees. Professionals uit de zorg zouden de mensen een zetje kunnen geven. Iedereen kan hier zonder aanmelding een kijkje komen nemen. Geopend op dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur."

Meer berichten