Karin Kragting en Femke Schep achter de toonbank van bakkerij Antoon en Frans.
Karin Kragting en Femke Schep achter de toonbank van bakkerij Antoon en Frans.

'Onze mensen zijn gemotiveerd en heel leergierig'

Algemeen 1.134 keer gelezen

MEGEN | Op deze kille winternamiddag ligt het Broeder Everardusplein in het historische Maasstadje Megen er wat verstild bij. Het in 2012 gerenoveerde monumentale gemeenschapshuis Acropolis domineert het plein. Het gebouw dateert uit 1776 en herbergde een Latijnse School en later een kleinseminarie voor de opleiding van priesters. Titus Brandsma is een van de bekendste oud-leerlingen. Zo gauw je een stap over de drempel zet ruik je de heerlijke geur van versgebakken brood. En dat is geen wonder omdat er onder andere de ambachtelijke bakkerij Antoon en Frans is ondergebracht.

door Dick Hubertus

Ik loop door de winkel en de bakkerij en ga in de kantine aan tafel zitten met Karin Kragting en Femke Schep. Karin is één van de begeleidsters van de Stichting Dichterbij waar de bakkerij onder ressorteert. Ze vertelt: "Deze bakkerij en winkel hebben tot doel om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een fijne werkplek te bieden waar zij zich kunnen ontplooien. Het is voor onze mensen bijzonder mooi om te zien dat het brood dat ze hebben gebakken in de winkel wordt verkocht en de klanten de producten waarderen." Femke Schep (33) uit Heesch beaamt de woorden van haar begeleidster en zegt: "Wij krijgen veel lieve klanten, ik vind het heel fijn om hier te werken." Over de bedrijfsvoering vertelt Karin (41): "Wij zijn een bakkerij waar het brood en de koeken nog met de hand worden bereid en waar het deeg nog de kans krijgt om te rijzen. Onze mensen werken keihard want veel horecaondernemers hebben de broodjes en het gebak van Antoon en Frans op de kaart staan."
De ambachtelijke brood- en banketbakkerij is vernoemd naar twee bekende Megense paters Antoon en Frans die in het klooster aan de overkant van Acropolis woonden. In de winkel prijken twee beelden van hen. Stichting Dichterbij realiseert veel dagbestedingsvormen en woonplekken voor mensen met een beperking. Karin: "Er werken hier 15 mensen tussen de 20 en 50 jaar met een beperking. Mede dankzij veel vrijwilligers is het zo'n succes. Zo hebben we gepensioneerde banketbakkers die helpen en ook de chauffeurs die iedere dag onze medewerkers met de bus ophalen en weer thuisbrengen zijn vrijwilligers. Onze mensen zijn super gemotiveerd en heel leergierig. Zo kan bijvoorbeeld Femke niet lezen, maar doordat ze wel heel goed kan onthouden kan ze de kassa prima bedienen." En Femke zelf tot slot: "Als ik iets niet weet mag ik altijd even iemand roepen om me te helpen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant