Karel is de mascotte van de stichting.
Karel is de mascotte van de stichting.

'Kleintjes letterlijk en figuurlijk handje helpen'

Algemeen 283 keer gelezen

OSS | Koppie-Au is een stichting om meer onderzoek naar hersentumoren bij kinderen mogelijk te maken. Marjet Strik - Van Liempt is vrijwilliger voor de stichting. Om geld op te halen voor Koppie-Au, houdt ze op zondag 19 januari een Snertwandeling door de Osse wijk Ruwaard.

door Leon Voskamp

Al jaren wandelt Marjet het Pieterpad voor Stichting STOPhersentumoren.nl. Dat doet ze samen met haar man en een groep vrienden/familieleden. Nu richten ze de pijlen op Stichting Koppie-Au. Deze stichting werd opgericht door Johannes Schakel nadat in 2010 bij zijn dochter Sara een hersentumor werd ontdekt. "Je wereld staat compleet op zijn kop. Een lange periode van onzekerheid brak aan waarbij je niets anders kan doen dan er voor je kind zijn. Ik kon niet aan de zijlijn blijven staan. Ik moest iets doen en ben een sponsoractie gestart", is te lezen op de website.

Hersentumor
Jaarlijks krijgen in Nederland zo'n 130 kinderen de diagnose hersentumor. De helft daarvan heeft een kwaadaardige tumor. De overlevingskansen zijn erg klein. Marjet: "Meer onderzoek is hard nodig. In samenwerking met het Prinses Maxima Centrum haalt Koppie-Au voorlooponderzoeken van de plank. Die zijn ook heel belangrijk als voorlopers van grotere projecten. Met allerlei acties hopen we zoveel mogelijk geld op te halen." Marjet kent in haar omgeving ook kinderen/jongeren die zijn overleden door een hersentumor. "Ieder kind moet een onbezorgde jeugd kunnen hebben en zich kunnen ontwikkelen in een veilige omgeving. Een ernstige ziekte is verschrikkelijk en je laat zoveel verdriet achter. Er zijn veel grote, bekende stichtingen, maar Koppie-Au is een kleine stichting die zich inzet voor een kleine groep ernstig zieke kinderen. We willen de kleintjes letterlijk en figuurlijk een handje helpen." Karel is de mascotte van de stichting. Mensen kunnen Karel kopen of cadeau doen aan een kind met kanker dat in het ziekenhuis ligt.

Snertwandeling
Door voor meer naamsbekendheid te zorgen en een bedrag voor Koppie-Au op te halen, heeft Marjet een Snertwandeling georganiseerd. Dit in samenwerking met het Sport Expertise Centrum, ambassadeurs van de wandelroute Hartje Ruwaard, SlowCare en plaatselijke ondernemers. Op 19 januari is de start tussen 13.00 en 13.30 uur bij D'n Iemhof in Oss. Deelname aan deze rolstoelvriendelijke wandeling bedraagt 5 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen tot 16 jaar. "Ik woon zelf in de Ruwaard, een wijk waar het fijn wonen is met mensen uit allerlei culturen. In 2018 is de wandelroute Hartje Ruwaard geopend. Op de 19e is er tijdens deze wandeling van 4,5 kilometer van alles te doen. Zo zijn de Wereldvrouwen er met zang en muziek, worden er gedichten voorgelezen door Astrid Noordam, is er onder andere een speurtocht en organiseert het SEC een bootcamp voor de jeugd. Op diverse plekken zijn er hapjes en drankjes. Het is mijn doel om iedereen een gezellige dag te bezorgen. Maar natuurlijk hoop ik ook Koppie-Au onder de aandacht te brengen." Aanmelden via marjetstrik@hotmail.com of (06) 81 18 47 07.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant