Afbeelding

Onderzoek FC Den Bosch - FC Oss loopt nog

Politie 36 keer gelezen
OSS/’S-HERTOGENBOSCH - De misdragingen van supporters rondom FC Den Bosch - FC Oss op 1 november 2014 liggen al een tijd achter ons, maar de politie is nog volop bezig met het onderzoek. Vorige week maakte het bekend dat ze vooralsnog 91 verdachten op het oog hebben.

[image=295321]

Vorige week werd bekend dat er zes nieuwe verdachten waren aangehouden en dat negentien andere werden uitgenodigd voor een gesprek, maar niet werden aangehouden. Met de zes aanhoudingen komt het aantal aanhoudingen op 71, aangezien een week eerder werd gecommuniceerd dat er 65 verdachten waren opgepakt. De mensen worden aangehouden voor verschillende delicten. Bart Vaessen, woordvoerder van politie Oost-Brabant: "De meeste verdachten zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging en vernieling, maar er zijn ook verdachten aangehouden voor opruiing en mishandeling. Het mag duidelijk zijn dat het Openbaar Ministerie en de politie de rellen als een ernstige zaak zien." Bij de rellen raakten drie agenten gewond en werd er ook geweld tegen politiehonden gebruikt. Zo werd volgens Vaessen een politiehond met een riem geslagen. De delicten zijn door fans van beide clubs gepleegd. Nu krijgen zij daar de rekening voor gepresenteerd. "We maken gebruik van camera’s in en rond het stadion. Ook zijn verklaringen van agenten die aanwezig waren in en rond het stadion betrokken in het onderzoek." Afgezien van de periode rondom kerst en nieuwjaar, lijkt de politie elke week weer een blik met aanhoudingen open te trekken. Vaessen legt uit hoe deze planning gemaakt is. "We hebben vooral in het begin van het onderzoek veel tijd gestoken in het bestuderen van de beelden. Op basis daarvan hebben we verdachten kunnen herkennen en een planning gemaakt om verdachten aan te houden of uit te nodigen op het bureau."

Straffen
Er zijn al verschillende straffen uitgedeeld. In de meeste gevallen betreft het een geldboete, gebiedsverbod en/of meldingsplicht en een algeheel landelijk stadionverbod. Volgens Vaessen trekken de politie, de KNVB de gemeente ’s-Hertogenbosch, het Openbaar Ministerie, FC Oss en FC Den Bosch samen op in deze zaak. "Voetbalgeweld wordt gezamenlijk aangepakt. In het onderzoek houdt de politie nauw contact met de betrokken clubs en de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Namen van geïdentificeerde verdachten worden gedeeld met de KNVB. De voetbalbond kan een algeheel landelijk stadionverbod opleggen. De gemeente en het Openbaar Ministerie kunnen verdachten een gebiedsverbod en/of meldplicht opleggen." Of het aantal verdachten in het honderdtal gaat lopen, zegt Vaessen niet. "Het onderzoek is nog niet afgerond, dus sluiten we nieuwe aanhoudingen niet uit. Hoelang het onderzoek nog loopt is op dit moment ook lastig te zeggen, aangezien het niet loopt. Samen met het Openbaar Ministerie worden hierover nog beslissingen genomen."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant