Holocaustmonument Levenslicht opgebouwd in gemeentehuis | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/oss
Het Holocaustmonument Levenslicht in het Osse gemeentehuis.
Het Holocaustmonument Levenslicht in het Osse gemeentehuis.

Holocaustmonument Levenslicht opgebouwd in gemeentehuis

  •   keer gelezen

Het is op maandag 27 januari 75 jaar jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. In de hele wereld wordt daar aandacht aan besteed. In de hal van het Osse gemeentehuis staat van woensdag 22 januari tot en met donderdag 30 januari het Holocaustmonument Levenslicht. Dinsdagmiddag werd het monument geplaatst.

Op 27 januari van 20.00 tot 21.00 uur is er een informeel samenzijn bij het monument in het gemeentehuis om met elkaar stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Oss. Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans nodigt iedereen van harte uit om daarbij te zijn. 

Lichtgevende stenen 
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Oss zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog mensen weggevoerd en vermoord. 

Meer informatie
Meer dan 150 Nederlandse gemeenten doen mee met dit landelijke project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Meer informatie staat op http://www.4en5mei.nl/75-jaar-vrijheid
 

Meer berichten