Het Osse gemeentehuis.
Het Osse gemeentehuis.

Gemeente Oss Meest inspirerende Global Goals Gemeente van Nederland

Algemeen 933 keer gelezen

OSS | De VNG heeft vrijdag de gemeente Oss voor de derde keer gekozen als 'Meest inspirerende Global Goals Gemeente van Nederland'. Oss heeft gewonnen in de nieuwe categorie 'Grensverlegger'. Oss was in 2017 en 2018 ook al winnaar. 

Net als de VNG heeft de gemeente Oss de Global Goals omarmd als instrument om aan duurzame ontwikkeling te werken. In 2019 deed Oss mee aan een Brabantse handelsmissie naar Taizhou in China en daar de Global Goals belangrijk onderdeel gemaakt van het programma. "China en Nederland kunnen heel goed samenwerken bij het duurzaam werken in een sterk verstedelijkte omgeving", zei burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans. "We hebben beide ervaring met duurzame landbouw en veilig voedsel. En ook met slimme technieken voor industrie en transport, met vernieuwend onderwijs en behoud van erfgoed… We kunnen daar veel van elkaar leren."

Oss heeft de voorzitter van de delegatie, Commissaris van de Koning Wim van de Donk, gevraagd om in de openingsspeech de Global Goals een plek te geven. Hij deed dat, nog voor de economische onderwerpen. Oss en de onderwijspartners hebben daarna afspraken gemaakt voor de uitwisseling van studenten en kennis tussen de twee steden. Wobine Buijs-Glaudemans: "Taizhou en Oss verleggen de focus van 'meer', naar 'beter'. We gebruiken de Global Goals als kapstok. Dat zorgt ervoor dat je over veel onderwerpen in gesprek raakt, niet met een wijzend vingertje, maar als gelijkwaardige partners." Oss en Taizhou hebben de bijeenkomst afgesloten met een convenant. Ze hebben letterlijk hun handtekening gezet onder de samenwerking bij Global Goals. 

Andere activiteiten
Daarnaast geeft Oss in veel andere internationale activiteiten aandacht aan de Global Goals. Bijvoorbeeld bij de herdenking van 75 jaar bevrijding, de opening van het Duurzaamheidsplein en een studiereis naar Silicon Valley. Veel internationale gasten, van officials tot scholieren en studenten, delen kennis rond deze goals. Oss bouwt zo aan een sterk internationaal netwerk voor duurzame ontwikkeling. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant