E-Fiber voert campagne voor een glasvezelnetwerk in de gemeente Oss. (Ebbes Fotografie)
E-Fiber voert campagne voor een glasvezelnetwerk in de gemeente Oss. (Ebbes Fotografie)
advertorial

Glasvezel verovert Nederland; snel en duurzaam grote voordelen

Algemeen 2.028 keer gelezen

Het datagebruik in Nederland neemt jaarlijks met 40 procent toe. Onze huidige verbinding kan deze groei niet aan. In oktober 2019 publiceerde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een onderzoek waaruit bleek dat het dataverbruik in de eerste helft van 2019 sterker steeg dan voorheen, namelijk met 18 procent ten opzichte van de eerste helft van 2018.

Er zijn steeds meer apparaten die werken via het internet, zogenoemde 'slimme apparaten'. Zoals een alarmsysteem, thermostaat of muziekinstallatie. Ook thuiswerken, online televisie kijken en zorg op afstand vraagt veel van de huidige internetkabel, met een trage en onbetrouwbare verbinding als gevolg. Het is daarom van belang dat er gebruik gemaakt kan worden van een snel en betrouwbaar netwerk met een enorme capaciteit.

Glasvezel is het antwoord
Om aan deze groeiende vraag naar data te kunnen voldoen, zijn er allerlei initiatieven ontstaan die glasvezelnetwerken aanleggen. Via glasvezel worden diensten zoals internet, telefonie en televisie geleverd. Internetverbindingen via glasvezel zijn een stuk sneller dan via bestaande infrastructuren, zoals kabel of (een upgrade van) het kopernetwerk. Ter illustratie: momenteel hebben de meeste huishoudens in Nederland rond de 50 Mbit/s. Met glasvezel krijg je via veel providers 1000 Mbit/s.

Wat is glasvezel?
Glasvezel, ook wel fiber genoemd, is een haardunne vezel van gemaakt van een soort glas. Glasvezelkabels werken met licht, het verzenden van de data gebeurt door het zenden van licht. De werking hiervan is zeer stabiel en supersnel waardoor up- en downloadsnelheid gelijk zijn. De capaciteit van glasvezel is oneindig, omdat glasvezel via licht werkt. Hier kunnen we jaren mee vooruit.
Naast snelheid is duurzaamheid ook een groot voordeel.

Duurzame oplossing
Naast snelheid is een duurzaamheid ook een groot voordeel van glasvezel. Glasvezel kost 60 procent minder energie en kan niet uitzetten, oxideren of onze aarde op welke manier dan ook aantasten. Modems, routers en complexe systemen in de landelijke centrale, kosten ons land heel veel elektriciteit. Glasvezel werkt met licht. Onderzoek toont aan dat er enorm bespaard wordt als veel huishoudens op glasvezel overstappen. Nederland telt al drie miljoen huishoudens met een glasvezelaansluiting.

Profijt voor het buitengebied
Voor nu ligt de grootste noodzaak in het buitengebied. De verbindingen zijn traag en veel glasvezelnetwerken reiken niet verder dan alleen het stadshart. Sommige partijen, zoals E-Fiber, betrekken wel het buitengebied. Juist omdat het daar het hardst nodig is.

Oss kan ook voor glasvezel kiezen
Op dit moment voert E-Fiber campagne om een glasvezelnetwerk aan te leggen in de gemeente Oss. Indien 30 procent van de gemeente zich aanmeldt voor glasvezel zorgt E-Fiber kosteloos voor het netwerk. Inwoners van de gemeente hebben nog tot 1 februari om zich aan te melden. Wordt de 30 procent niet gehaald, dan komt het netwerk er niet. In dit geval moet Oss wachten tot, en of, er een nieuwe kans voorbij komt.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de providers en de abonnementen op de website www.e-fiber.nl/oss.

De capaciteit van glasvezel is oneindig. (Foto: Ebbes Fotografie)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant