Marion Rovers (links) en Aranka Venrooij van toneelvereniging Arcadia uit Heesch.
Marion Rovers (links) en Aranka Venrooij van toneelvereniging Arcadia uit Heesch.

Toneelvereniging Arcadia stelt speelvreugde voorop

Algemeen 440 keer gelezen

HEESCH | Al 35 jaar brengt toneelvereniging Arcadia elk jaar een stuk op de planken, meestal een blijspel. In deze periode wordt er extra gerepeteerd omdat op 21 en 22 maart de uitvoeringen zijn van de muzikale komedie The Wild Boys, geschreven door Rob van Vliet. Marion Rovers en Aranka Venrooij zijn al jaren met hart en ziel verbonden aan Arcadia. Marion acteert en Aranka neemt de regie voor haar rekening. Aan de keukentafel blikken zij vooruit op deze komedie met zang en dans en vertellen zij over het plezier dat ze beleven aan toneelspelen.

door Dick Hubertus

Marion Rovers (59) vertelt: "Wij zijn een hechte club en delen lief en leed met elkaar, alles is bespreekbaar. Het acteren geeft mij veel speelplezier. Het is boeiend om in de huid van een ander te kruipen, een personage te spelen die je zelf niet bent en die je in de loop van de repetitietijd eigen te maken. Dat is niet altijd even makkelijk, maar extra mooi als het dan lukt en je van het publiek hoort dat men genoten heeft." Aranka Venrooij (54) vult aan: "Je moet je wel goed voelen bij een rol, anders lukt het niet. Het leuke aan het regisseren vind ik het realiseren van wat je je voorstelt hoe het moet worden. En het mooiste is dan inderdaad de voldoening die je ervaart na een geslaagde voorstelling." Aranka vervolgt: "We repeteren elke week en werken zonder souffleur. Daardoor worden de acteurs wel gedwongen hun tekst te kennen. Dat is de basis. We zijn dan wel een amateurvereniging, maar werken heel professioneel. Dat komt ook tot uiting bij de aandacht die we besteden aan het decor, het licht en het geluid. Bij de uitvoering van The Wild Boys werken we zelfs met een draaipodium, dat is heel spectaculair. Jaren geleden waren we al blij met 100 bezoekers per avond, tegenwoordig zijn er dat zo'n 230."

Zelfvertrouwen
Het wordt voor Marion Rovers de zesde keer dat ze meespeelt in een productie van Arcadia. "Het toneelspelen heeft mij veel zelfvertrouwen gegeven. Voor de voorstelling heb ik plankenkoorts, ben heel erg zenuwachtig en heb buikpijn en zeg ik dat ik het niet kan." Aranka reageert: "En vervolgens speelt ze de sterren van de hemel." Over de jubileumproductie zeggen de dames: "The Wild Boys gaat over een band uit de jaren '80. Het verhaal begint op een crematie van een van de bandleden. Er ontstaan allerlei strubbelingen en er komen geheimen aan het licht. De grote vraag is: Komt de band weer bij elkaar? Een blijspel waarmee je kunt lachen, gieren, brullen." Meer info op http://www.arcadia-heesch.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant