Afbeelding

Scholieren en ouderen stappen steeds vaker op de e-bike

Algemeen 347 keer gelezen

Inmiddels is de elektrische fiets razend populair. In 2018 waren al 4 op de 10 nieuwe fietsen elektrisch. Daarmee verloor de stadsfiets de eerste plaats als meest verkocht fiets. Naar verwachting blijft de verkoop van de elektrische fiets de komende jaren stijgen. En dat is niet heel raar. E-bikes zijn milieuvriendelijk, kostenbesparend en gezond. 

De e-bike trend
Veel e-bikers geven aan minder de auto of scooter te pakken, nadat zij een e-bike hebben aangeschaft. Het inruilen van een auto of brommer voor een elektrische fiets vermindert uitstoot én bespaart kosten aan brandstof. Verder kunnen er, vergeleken met de stadsfiets, langere afstanden worden afgelegd in minder tijd. De e-bike is dus ideaal voor een heuvelachtige fietstocht in de Brabantse natuur of als vervoersmiddel wanneer de woon-werkafstand groot is. 

50-plussers en scholieren
Het zijn voornamelijk de 50-plussers die een e-bike aanschaffen. Door de trapondersteuning kunnen zij langere afstanden afleggen dan normaal. Dit zorgt ervoor dat deze leeftijdsgroep een stuk mobieler is dan voorheen. Daarnaast is er de afgelopen twee jaar ook een andere trend waargenomen: steeds meer jongeren stappen op een e-bike. Ouders in gebieden, waar kinderen lange afstanden moeten afleggen naar school of waar het openbaar vervoer niet goed geregeld is, kopen steeds vaker een e-bike voor hun zoon of dochter. Fietshandelaren spelen hierop in en bieden hippe e-bike modellen aan speciaal voor scholieren.

Meer ongelukken en diefstalgevoelig
Helaas heeft de opkomst van de populariteit van de elektrische fiets ook negatieve kanten. Het aantal ongelukken met de e-bike stijgt. Daarbij raken e-bikers gemiddeld bijna twee keer zo vaak ernstig gewond vergeleken met andere fietsers. Voornamelijk oudere lopen vaker ernstige letselschade op. Bovendien is de e-bike door de relatief hoge verkoopprijs in trek bij de fietsendief. Jaarlijks zouden er naar schatting 500.000 fietsen worden gestolen in Nederland, waaronder veel dure e-bikes. De aanschafprijs van een e-bike varieert tussen de €1.000 en €4.000 euro, afhankelijk van het merk en type.

Vanwege de relatief hoge aanschafprijs en de toenemende kans op diefstal en schade worden naar schatting 80% van alle nieuwe e-bikes bij aankoop verzekerd. Een e-bike verzekering kan de negatieve gevolgen van de risico's niet voorkomen, maar verzekert de fiets wereldwijd tegen diefstal en schade.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant