Wouter ter Haar, voorzitter van TOZ.
Wouter ter Haar, voorzitter van TOZ.

Ter Haar: 'TOZ is een levendige vereniging'

Sport 701 keer gelezen

OSS | Wouter ter Haar is onlangs benoemd tot nieuwe voorzitter van TOZ. Hij volgt Tjeu Timmermans op die over twee periodes tien jaar voorzitter van de Osse tennisvereniging was. Tijdens de ledenvergadering werd Monique van Pelt benoemd tot nieuw bestuurslid. Het huidige bestuur van TOZ bestaat uit Ter Haar, bestuursleden Van Pelt en Patrick Hermans, Elly van Zwam (secretariaat) en Jan Peters (penningmeester).

door Leon Voskamp

Ter Haar werkt al vele jaren bij het Brabants Dagblad. Naast zijn werk vindt hij het belangrijk om zijn handen uit de mouwen te steken. "Ik vind dat iedereen wel iets voor een ander moet doen. Mijn laatste functie was die van bestuurslid bij K26. Toen het bestuur stopte, kwam TOZ -de club waar ik al 22 jaar lid van ben- op mijn pad. Ik kreeg van Tjeu Timmermans -waarmee ik padel speel- de vraag of het iets voor mij was om hem op te volgen als voorzitter. Ik heb er wel even over na moeten denken, maar eigenlijk kwam zijn vraag op het juiste moment. Het is een mooie uitdaging om als voorzitter van zo'n grote tennisvereniging aan de slag te gaan. De eerste keer dat ik ergens voorzitter ben bovendien. Ik heb er zin in en ga er veel energie in stoppen." In de beginfase van het voorzitterschap kreeg Ter Haar al een beeld van de tijd die het vrijwilligerswerk vraagt. "Je bent er zeker een paar keer per week mee bezig. Er komt veel op je af. Van vragen over de bewakingsdienst, het sportpark tot de bardienst."

Historie
TOZ is de grootste van de vier tennisverenigingen in de stad Oss. Opgericht in 1928 met de naam Tennisvereniging Organon Zwanenberg. In 1961 verhuisde TOZ van de Kromstraat naar de huidige locatie aan de Hoogheuvelstraat. In 1972 veranderde de naam in Tennisclub Oss Zuid omdat Zwanenberg geen onderdeel meer uitmaakte van Organon. De club heet sinds 2011 Tennisvereniging TOZ. In 1999 was er een grote renovatie van het sportpark, waarbij de gravelbanen werden vervangen door 12 kunstgrasbanen. Alle banen zijn voorzien van verlichting. Sinds 2015 is er ook een minibaan.

Ledenbehoud
TOZ heeft ongeveer zeshonderd leden. Het ledenaantal is de laatste jaren wel afgenomen. Ledenbehoud of een kleine groei is één van de doelen van de kersverse voorzitter. "Het teruglopende aantal leden is een probleem van meerdere verenigingen. We moeten de komende jaren niet veel meer leden gaan verliezen, want dan krijg je het lastiger. We willen graag het huidige ledenaantal behouden, maar doen er ook veel aan om te groeien. Zo staan we open voor samenwerkingen. Met het Sport Expertise Centrum bijvoorbeeld, op het gebied van schoolsport, maar ook voor andere initiatieven. Een leuk voorbeeld is dat leerlingen van basisschool Pius X rondom Koningsdag een dag naar ons complex komen. Er vinden allerlei activiteiten plaats. Natuurlijk hopen wij als TOZ dat er jongens en meisjes kiezen om bij ons te komen tennissen." Of hij verder nog wensen heeft voor de vereniging? "Het loopt goed en we willen zo doorgaan. Het gehele sportpark is van ons. De banen en de verlichting zijn al vernieuwd. Persoonlijk zou ik in de toekomst graag de kleedkamers en het clubhuis laten opknappen."

Leden
TOZ is volgens Ter Haar een 'uitermate levendige vereniging'. "We hebben heel veel actieve leden op allerlei terreinen. Van het onderhoud, kantine, wedstrijdleiding tot leden die toernooien organiseren. Vrijwilligers steken er zoveel tijd in, daar heb ik veel respect voor. Zonder hen kan een vereniging niet bestaan."

Gezelligheid
Bij TOZ zijn alle tennisliefhebbers welkom. Er is een flinke groep jeugd, maar het merendeel van de leden is tussen de 25 en 65 jaar. "Gezelligheid staat bij TOZ centraal. We richten ons voornamelijk op de recreatieve tennisser. Je kunt hier ook competitie tennissen, op ieder gewenst niveau." TOZ is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond.

Padel
Naast tennis biedt TOZ sinds 2018 padel aan. Mede dankzij een crowdfundingactie onder de eigen leden kon de vereniging twee banen aanleggen. Padel is één van de snelstgroeiende (racket)sporten in tientallen landen. Ontstaan in Mexico, overgenomen door het Spaanse koningshuis en nu enorm populair in Spanje. "Bij Padel worden de racketsporten tennis en squash gecombineerd. Door de snelheid, minder technische vereisten en de terugkaatsende wanden ontstaan er langere rally's en is het fysiek minder zwaar. Padel is snel te leren en daarmee leuk voor jong en oud", meldde TOZ in een persbericht. Ter Haar is zelf ook een liefhebber van de nog altijd in Nederland redelijk onbekende sport. "Het vraagt veel van je reactievermogen en je stopt er veel energie in. Het is een dynamische sport en een mooie toevoeging voor onze vereniging. We hopen de naamsbekendheid van Padel verder te vergroten."
Meer informatie op www.toz.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant