Keent geïsoleerd. (Daan Scholte, collectie Stadsarchief Oss)
Keent geïsoleerd. (Daan Scholte, collectie Stadsarchief Oss)

Reizende tentoonstelling Mens en Maas in Lith

Algemeen 351 keer gelezen

LITH | De reizende tentoonstelling Mens en Maas is te zien bij SSCC De Hoeve aan het Marktplein 24 in Lith. De expositie wordt ondersteund door lezingen van Rien Biemans op 15 en 29 februari en Henk Buijks op 14 maart. Aanvang 11.00 uur.

Ontdek deze pop-up tentoonstelling over cultuurhistorie en waterveiligheid die door de gemeente Oss reist. Neem een kijkje in het rijke verleden van het gebied langs de oevers van de Maas in de gemeente Oss en ontdek de verbinding met waterveiligheid in de toekomst. De Maas fungeert als het centrale thema en is de verbinder tussen verleden, heden en toekomst. De Maas de rivier die beschermt, leven geeft, verbindt. Maar ook een rivier die aanleiding is tot strijd. Die verwoestend kan zijn voor de bewoners en gebruikers van haar vruchtbare oevers. De gemeente Oss en de Maas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat was in het verleden zo, dat is nu zo en dat zal ook in de toekomst het geval zijn.

Storytelling
In deze tentoonstelling wordt ingegaan op de rol die de Maas door de eeuwen heen in de regio heeft gespeeld. Je wordt meegenomen naar lang vervlogen tijden waarin mensen profiteerden van de vruchtbare grond die het Maaswater achterliet maar soms ook leden door het grillige water. De Heemkundekring Maasdorpen ondersteunt de expositie door middel van storytelling. Op 15 februari gaat de lezing van Rien Biemans over de ontwikkeling van de bedrijvigheid langs de Maas en de daarmee in verbinding staande kanalen. Op 29 februari gaat het over de bouw van het sluizen- en stuwcomplex in Lith. Historicus Henk Buijks vertelt op 14 maart het verhaal van de Beerse Overlaat waar het gaat over de bedijking en de rol van de waterschappen door de geschiedenis heen en de overstromingen en de overlaten in Brabant. Er is tevens een educatieprogramma aan de expositie verbonden waar basisscholen in alle kernen van de gemeente Oss gratis aan kunnen deelnemen dit schooljaar. Stuur voor meer informatie en/of aanmelding naar e-mailadres info@theaspanjers.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant