Marilou Nillesen
Marilou Nillesen

Debuutroman Marilou Nillesen schuurt en prikkelt

Algemeen 390 keer gelezen

OSS | Ze zat nog in de kinderwagen toen ze voor het eerst Parijs bezocht, nu op bijna vijftigjarige leeftijd is de Lichtstad het decor van haar debuutroman. De Osse Marilou Nillesen (1970) zegt al haar leven lang verliefd te zijn op Parijs, daarom is het voor haar niet meer dan logisch dat haar debuutroman 'Ontwaak zonder mij' zich afspeelt in het hoofdstad van Frankrijk. Ze brengt via een archief-onderzoekster een courtisane uit de helft van 19e eeuw tot leven in haar boek.

Dat een archief-onderzoekster de hoofdrol speelt in deze debuutroman past eveneens in het leven van auteur Nillesen. In het dagelijks leven werkt ze bij het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC) in Den Bosch. Na een loopbaan in de regionale journalistiek werkt ze nu al weer tien jaar bij het voormalige rijksarchief. Bijna dagelijks publiceert ze historische verhalen.

Nu zowel Parijs en het archiefonderzoek zo met je eigen leven verweven zijn, betekent het dan dat het boek autobiografisch is?
"Ik denk dat er nauwelijks een boek te vinden is waar geen autobiografische elementen in zitten, maar dit zegt allerminst dat Ontwaak zonder mij ook een autobiografie is. Je laat je als schrijver inspireren door de mensen die je ontmoet, de plaatsen die je bezoekt en de dingen die je meemaakt. Achter ieder personage in het boek gaan wel vijf mensen schuil."

Hoe bent u de courtisane Esther Lachman op het spoor gekomen?
"Ik was op zoek naar een bijzonder vrouw uit de 19e eeuw met een link naar Parijs en trof haar aan in de archieven. Archieven zijn een prachtige bron voor onontdekte verhalen en intrigerende personen."

Identificeert u zich meer met Esther Lachmann of met onderzoekster Nine van der Meer?
"Interessante vraag, gezien de vrij bizarre levensloop van de courtisane en bikkelharde keuzes die ze maakt, voel ik me meer thuis bij onderzoekster Nine van der Meer."

U stelt dat u parallellen ziet tussen de huidige demonstraties van de gele hesjes en de geschiedenis. Kunt u dat nader duiden?
"Nou, het curieuze toeval wil dat de protestmars van de gele hesjes voor de deur van het huis van courtisane trekt op de Champs-Élysées. Binnen het protest van de gele hesjes zijn vrouwen als Marianne de bres op gegaan. Marianne is het nationaal symbool van Frankrijk, bekend geworden door het schilderij van Delacroix. En deze schilder was een van de vaste gasten van mijn courtisane Esther Lachmann."

U zegt dat u graag op zoek gaat naar verhalen die schuren, bijten of prikkelen. Lezen we dat terug in het boek?
"Ja, door keuzes die in het verleden zijn gemaakt en die ook in het heden moeten worden gemaakt. Waarbij de innerlijke strijd zich afspeelt tussen hoofd en hart."

De prijs van het boek is 17,50 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant