De verzorging van zieken en ouderen door de Zusters van Liefde resulteerde in 1913 in de bouw van het eerste Osse ziekenhuis. (Stadsarchief Oss)
De verzorging van zieken en ouderen door de Zusters van Liefde resulteerde in 1913 in de bouw van het eerste Osse ziekenhuis. (Stadsarchief Oss)

Tentoonstelling van historische ansichtkaarten

Algemeen 596 keer gelezen

OSS | In het Stadsarchief Oss is een nieuwe tentoonstelling zien: 'Kleine moeite, groot plezier!'. In deze kleinschalige expositie wordt een selectie getoond van de ansichtkaarten uit de collectie van het Stadsarchief. Er bevinden zich honderden ansichtkaarten van particuliere verzamelaars in de collectie, onder andere van Paul Budde, Frans van de Ven en de gezusters Carpay.

Al in de tiende eeuw werden in het verre Oosten door middel van een kaartje wensen of complimenten overgebracht. In de zeventiende eeuw kwam dit fenomeen in Frankrijk in de mode. Er werden speelkaarten beschreven of fraaie visitekaartjes met een persoonlijke boodschap geschilderd. Rond 1870 zag de onbedrukte briefkaart het levenslicht; een initiatief van de toenmalige postbedrijven. Iets later ontstonden ook kaarten waarop een afbeelding te zien was, bijvoorbeeld van een kunstwerk. Deze hoefden niet langer per stuk getekend of geschilderd te worden, maar konden door de nieuwe druktechnieken in groten getale gereproduceerd worden. Door de opkomst van de fotografie konden later ook fotokaarten gemaakt worden. Aan het begin van de twintigste eeuw werd er, vergeleken met de huidige tijd, nog relatief weinig gefotografeerd. De fotokaarten vervulden voor veel mensen dan ook de functie van het huidige (al dan niet digitale) fotoboek waarin je herinneringen bewaart.
Het Stadsarchief Oss is gevestigd in de Bibliotheek Oss, op de begane grond, en is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling, de naslagwerken en de publiekscomputers met de collectiewebsite zijn ook tijdens de ruime openingstijden van de Bibliotheek beschikbaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant