Logo kliknieuws.nl/oss
Met zijn rechterhand wijst Broer van Gestel naar het graf van Jan Cunen (stadsarchivaris) en met zijn linker naar het graf van Leo van den Bergh (fotograaf).
Met zijn rechterhand wijst Broer van Gestel naar het graf van Jan Cunen (stadsarchivaris) en met zijn linker naar het graf van Leo van den Bergh (fotograaf).

Broer van Gestel: een creatief mensenmens

  •   keer gelezen

OSS | Op deze nog vroege, frisse winterochtend doet een flets winterzonnetje zijn best en belooft het een mooie dag te worden. Broer van Gestel is al op het kerkhof aan de Eikenboomgaard. Op de begraafplaats uit 1872 liggen 2400 mensen begraven. Ingeklemd tussen twee randwegen en het centrum is het een oase van rust. Broer heeft al koffie gezet in het beheerderskantoortje en de eerste bezoekers wegwijs gemaakt. Sinds 15 jaar is hij als vrijwilliger present als aanspreekpunt, beantwoordt vragen en helpt mensen het graf te vinden dat ze willen bezoeken.

door Dick Hubertus

Met zijn markant uiterlijk lijkt Van Gestel zo weggelopen uit de Amerikaanse rockband ZZ Top. "Vijftien jaar geleden overleed mijn levenspartner Frits. Sindsdien bezoek ik elke dag zijn graf. Al snel vroeg Riet van Erp-Megens, die hier op het beheerderskantoortje werkt, om haar te komen helpen. Sindsdien ben ik hier elke dinsdag- en vrijdagochtend. Behalve een oogje in het zeil houden, de weg wijzen en vragen beantwoorden, ontmoet ik ook veel mensen die hun verhaal kwijt willen of over hun verdriet willen praten. Op het kantoortje is het een zoete inval en komen veel bekenden even koffie drinken. Ik ben graag onder de mensen, geniet van de contacten en de rust op het kerkhof."

Geloof
"Ja, ik ben een praktiserend katholiek. Elke zondag naar de mis in de Grote Kerk, maar ik geloof niet alles. Toen mijn partner Frits ernstig ziek was en wist dat hij kwam te overlijden, maakte hij zich grote zorgen of hij wel een kerkelijke uitvaart zou krijgen. Ik heb meteen toenmalig pastoor Mennen gebeld. Hij kwam onmiddellijk naar ons toe en stelde Frits gerust. Frits heeft een mooie uitvaart gehad en de pastoor heeft alles netjes opgelost. Hij is ook niet tegen mensen die homo zijn, maar heeft moeite met het leven dat ze lijden. Wel ben ik een keer een kerk uitgelopen toen er een vreselijke preek over homo's werd gehouden. Toch doe ik van alles voor de kerk hoor."
Behalve op het kerkhof is hij actief met de Monumentendagen waarbij hij de schatkamer van de Grote Kerk in de sacristie tentoonstelt. Het gaat dan onder andere om monstransen, kelken, misboeken, ampullen, wierookvaten en processiekruisen. Hij restaureert elke jaar beschadigde beelden van de kerststal en is amateurschilder. Verder heeft hij veel interesse in de Osse geschiedenis. "Ik ben nu bezig met het uitzoeken van een doos met historische foto's die ik van een mevrouw heb gekregen. Regelmatig bezorg ik het Stadsarchief foto's die de moeite waard zijn."

Meer berichten