Anne Knijnenburg. (Foto: AtletiekUnie)
Anne Knijnenburg. (Foto: AtletiekUnie)

Kampioene Anne Knijnenburg wil blessurevrij blijven

Sport 281 keer gelezen

APELDOORN | Anne Knijnenburg heeft uitstekend gepresteerd tijdens het ASICS NK Indoor atletiek junioren in Apeldoorn. Bij de A-junioren pakte ze goud op de 1.500 meter. De 17-jarige Berghemse liep een tijd van 4.33,43. Op de 800 meter pakte ze zilver met 2.15,05.

door Leon Voskamp

Als we Anne bellen om haar te feliciteren, is ze net klaar met een training op Sportcentrum Papendal. Daar is de Berghemse hardloopster drie dagen per week. Ze combineert dit met trainingen op het sportpark van AV Oss'78. De vereniging waar ze al jaren traint en waar ook haar moeder Corina actief is. "Hardlopen is een belangrijk deel van mijn leven. Veel trainen is het belangrijkste om tot topprestaties te komen. Maar je moet ook mentaal sterk in je schoenen staan. Op mentaal vlak ben ik de laatste tijd flink gegroeid, met name door mijn blessure."

'Frustrerend'
De blessure was een stressfactuur in haar voet, een overbelastingsblessure. "Een langdurige kwetsuur, heel vervelend. Daarnaast heb ik ook andere blessures gehad. Al met al heb ik het gehele seizoen gemist. Er is als topsporter niets frustrerender dan langs de kant te moeten staan." In plaats van hardlopen richtte ze zich op krachttrainingen en onder andere fietsen en zwemmen. "Je probeert toch een beetje bezig te zijn. Maar ik moest na mijn blessure wel weer helemaal vanaf nul beginnen. Of ik na mijn blessure nu pijnvrij ben? Na het NK indoor had ik er toch weer last van, maar ik moet nu gewoon op tijd rust nemen."

Titels
Met de Nederlandse titel en de zilveren plak op het NK indoor is ze uiteraard tevreden. "Het ging superlekker. Ik had gehoopt op medailles en eerlijk gezegd verwachtte ik het ook. Het indoor is voor mij wel ondergeschikt aan outdoor. Ik vind buiten rennen fijner en leuker. Binnen zijn de bochten krapper en kun je minder hard. Bovendien is de lucht een stuk droger."

Onderdelen
Anne is een nationale topper op zowel de 800 als 1500 meter. Daarnaast is ze een zeer fanatieke meerkampster. "Misschien een beetje gekke combinatie, maar bij mij werkt het. Ik was er eigenlijk mee gestopt toen ik naar de Nederlandse selectie ging, maar ik heb het weer opgepikt. Na mijn blessure heeft het me sterker gemaakt en ik ben nog beter geworden. De komende jaren zullen uitwijzen op welk onderdeel of onderdelen ik me ga specialiseren."

Senioren
Binnenkort gaat de Berghemse naar Portugal voor een trainingsstage. Ook het Nederlands kampioenschap cross staat nog op de agenda. "Daarna focus ik me volledig op het outdoorseizoen. Mijn doel is om dit seizoen mijn Nederlandse titels op de 800 en 1.500 meter terug te pakken. Daarnaast ga ik meedoen aan het NK senioren. We gaan kijken hoe ver ik daar kan komen. Ook wil in dit jaar meedoen aan het WK onder 20 jaar. En niet te vergeten: ik wil blessurevrij blijven."

Olympische Spelen
Een trainingsbeest is Anne zonder twijfel, maar toch is er in haar sportieve leven wel het nodige veranderd. "Ik was vroeger altijd een planner. Ik heb echter geleerd om het meer los te laten. We kijken wel wat er op mijn pad komt en wat er mogelijk is. Voor mij staat op niet al te lange tijd de overstap naar de senioren op het programma. Dan moet blijken of ik het ga redden op het allerhoogste niveau." Over het ultieme doel hoeft ze niet lang na te denken. "Deelnemen aan de Olympische Spelen is een droom van me. Een droom van iedere sporter."

Anne Knijnenburg.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant