Peer van Haaren:
Peer van Haaren: "Tai Chi Tao en Qi Gong zijn een paar duizend jaar geleden ontstaan."

'Ontspannend bewegen, bewegend ontspannen'

Algemeen 1.595 keer gelezen

GEFFEN | Peer van Haaren (69) krijgt nog wel eens de vraag of zijn lessen in Tai Chi Tao en Qi Gong niet erg zweverig zijn. Hij antwoordt dan dat je in veel parken in China elke ochtend tientallen mensen deze oefeningen ziet doen. Sinds 20 jaar geeft hij les in deze, van oorsprong, Chinese disciplines. Sinds 5 jaar woont hij in een grote ruimte van het voormalige gemeentehuis van Geffen. Wekelijks geeft hij zijn lessen in Multifunctioneel centrum De Koppellinck.

door Dick Hubertus

Over Tai Chi Tao en Qi Gong vertelt Peer: "Het gaat om een vorm van bewegen en ademhaling die ontstressend en ontspannend werkt. Het is geschikt voor iedereen omdat de oefeningen aan te passen zijn aan de fysieke mogelijkheden van de deelnemers. Het is geschikt voor jong en oud, al dan niet met een lichamelijke beperking. De oefeningen richten zich vooral op ontspanning en het aanspreken van het zelfhelend vermogen van het menselijk lichaam. Ook geleide, korte meditatieoefeningen zijn een regelmatig terugkerend item in mijn lessen, die overigens gratis zijn." Peer van Haaren is geboren in Veghel. Hij woonde vele jaren in een boerderij op het Drenthse platteland en heeft in die periode 12 jaar les gehad van onderzoeksjournalist Jan Kraak die als pionier Tai Chi Tao in Nederland op de kaart heeft gezet. Na zijn periode in Drenthe zwierf Peer nog ruim zeven jaar door Zuid-Amerika voordat hij in Geffen neerstreek. "Toen ik hier net kwam wonen werd ik vanwege mijn niet alledaagse uiterlijk wel wat vreemd aangekeken. Maar inmiddels groet iedereen en heb ik de nodige contacten opgedaan. Cruciaal bij Tai Chi Tao is een goede ademhaling vanuit de buik. Daardoor komt er meer zuurstof in de longen en een betere bloedcirculatie. Dat geeft je weer meer energie en worden de afvalstoffen makkelijker afgevoerd."

Profijt
"Tai Chi Tao zorgt ook voor een betere spijsvertering en een goede nachtrust. Zeker als je elke dag een paar keer toepast wat je in de les geleerd hebt heb je er profijt van. Een belangrijk uitgangspunt van mijn lessen is dat het plezierig moet zijn voor mijn leerlingen en dat ik niets opdring. De oefeningen zijn afwisselend staand, zittend en lopend. Ze vergen geen inspanning. Belangrijk is de oefeningen heel bewust, rustig en geconcentreerd uit te voeren, zo maak je je hoofd leeg. Alles onder het motto: Ontspannend bewegen en bewegend ontspannen." Hij vervolgt: "Afgelopen twee jaar heb ik in het Arboretum een workshop verzorgd. Dit jaar is dat op 25 april. Iedereen is welkom, het is gratis."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant