Joris Teulings samen met een drietal turners.
Joris Teulings samen met een drietal turners.

Joris Teulings trotse nieuwe voorzitter Turnoss

Sport 628 keer gelezen

OSS | Joris Teulings is tijdens de Algemene Ledenvergadering van 11 februari uitgekozen tot nieuwe voorzitter van gymnastiekvereniging Turnoss. Met trots volgt de zakenman Joan Abrahams op, die na negen jaar het stokje overdraagt.

door Moniek Jaspers

Joris werd gevraagd door Turnoss om het voorzitterschap over te nemen. Hij hoefde niet lang over zijn antwoord na te denken. "Er zit een uitdaging in om de vereniging net een stapje verder te helpen de toekomst in. Het is makkelijk om langs de zijlijnen te gaan staan, maar betrokkenheid als ouder is belangrijk." De zakenman is dan ook betrokken bij meerdere clubs en verenigingen in Oss.

'Dienend en verbindend'
Uit het gesprek dat ik met Joris had, wordt al snel duidelijk dat de gymnasten en vrijwilligers bij hem ruim voorop staan. "Ik ben zelf eigenlijk niet belangrijk", lacht hij. "Als voorzitter ben ik dienend en verbindend en maak ik het voor anderen mogelijk om te presteren. Waar nodig zal ik op de voorgrond treden, maar mijn doel is dat de gymnasten en vrijwilligers in hun kracht komen te staan. Daar doe ik het voor."

'Toevoegen'
Op de vraag wat hij als voorzitter wil veranderen aan de gymnastiekvereniging, geeft Teulings aan dat 'verandering' niet het juiste woord is. "Ik moet zelf eerst nog veel leren van de vereniging, het me eigen maken. Ik wil eerst kijken waar de kracht van de vereniging ligt en vervolgens wat we daaraan toe kunnen voegen." Hij wil graag een bijdrage leveren. "Het is mooi om te zien hoe de turnclub groeit. Ik ben trots dat ik daar deel van mag zijn."

Professionaliseren
Eén van de vlakken waar Joris samen met de bestuursleden aan toe kan voegen is het professioneler acteren als bestuur. "We moeten rekening houden met de veranderende maatschappij, waarin minder vrijwilligers beschikbaar zijn", legt Teulings uit. "Er zal dus meer belasting bij het bestuur komen liggen. Daarom moeten we de interne organisatie beter maken. Dat komt bij professionaliseren uit."

Vrijwilligers
Met de veranderende maatschappij is het dan ook belangrijk om het werk voor de vrijwilligers interessant te houden. "Vrijwilligerswerk komt vanuit passie. Daarom geven wij ook de mogelijkheid aan clubleden om cursussen te volgen en zo zelf hun passie over te brengen op anderen."

Inspireren
Het blijven inspireren en begeleiden van de huidige vrijwilligers staat voor hem dan ook hoog in zijn functie als voorzitter. "Persoonlijk vind ik het belangrijk om vrijwilligerswerk in te passen en er dan ook in uit te blinken. Dat is voor de begeleiding van anderen niet anders. Uiteraard is er altijd ruimte voor nieuwe vrijwilligers, maar we moeten vooral onze huidige vrijwilligers blijven motiveren. Het blijkt dat veel vrijwilligers hier lang blijven. Na hun eigen prestigieuze periode blijven ze graag actief betrokken bij de club. Dat zien wij graag."

Trots
De kersverse voorzitter spreekt met trots over de gymnastiekvereniging. Met een mooi aantal van ruim 500 leden doet Turnoss het goed. "Wij hebben geen ambities om net zo prestigieus als sportclub Flik-Flak in Den Bosch te worden, maar wij liggen er dicht tegenaan, en daar zijn wij trots op. Acrobatische gymnastiek is niet enkel fysiek zwaar, maar ook op mentaal gebied vraagt het veel van een gymnast. Wij willen graag de ambitieuze gymnasten helpen de stap te maken naar de topsport en de doorstroom naar Flik-Flak zo goed mogelijk te laten verlopen. Onze gymnasten kunnen namelijk heel goed mee naar de top.".

Actieve sportvereniging
"Waar denk jij aan als ik het over Turnoss heb?" vraagt Teulings mij. Ik noem de standaard aspecten die met turnen en een sportvereniging te maken hebben, maar hij legt uit dat Turnoss veel meer is dan dat. "Turnoss is heel actief in Oss, maar niet heel zichtbaar." Zo treedt Turnoss op bij andere verenigingen, maar ook op Koningsdag of tijdens de intocht van Sinterklaas. Daarnaast organiseert de vereniging de Osse kampioenschappen Apenkooien en hebben in januari de Nederlandse kampioenschappen trampolinespringen in sporthal De Rusheuvel plaatsgevonden.
Ook buiten Oss is de sportclub actief. Het speelt bijvoorbeeld een grote organiserende rol in het finaleweekend van de Nederlandse turnkampioenschappen die in juni in Rotterdam Ahoy worden gehouden.

Meer zichtbaarheid
Turnoss is erg sterk in acrobatische gymnastiek. Daar staat het om bekend. Maar, de sportclub biedt meer dan enkel de verschillende gym-niveaus. Zo is er ook trampolinespringen, free runnen en tumbling. Teulings wil tijdens zijn voorzitterschap graag een manier vinden om aan de hand van een groter clubgevoel meer zichtbaarheid te geven aan alles wat Turnoss te bieden heeft.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant