Yvonne van der Zanden in haar restaurant met uitzicht op de Maas en de museumboot.
Yvonne van der Zanden in haar restaurant met uitzicht op de Maas en de museumboot.

Museumboot De Schokker, pareltje aan de Maas

Zakelijk 1.191 keer gelezen

LITH | Vanuit museumboot De Schokker heb je een prachtig uitzicht over de Maas, de uiterwaarden, passerende vrachtboten en Hollandse luchten. Vogels scheren over het water en enkele meerkoeten laten zich rustig voortdrijven op het kabbelende water. Binnen is het een gezellige drukte. Enthousiaste vrijwilligers zijn druk in de weer om de museumboot gereed te maken voor het nieuwe seizoen dat start op 1 april.

Een schokker is een heel oude, oer-Hollandse schuit waarmee al rond 1800 werd gevist. In Lith is een schokker op initiatief van Joop van der Zanden en zijn vrouw Yvonne met behoud van zo veel mogelijk originele materialen ingericht als expositieruimte. Aan boord kunnen bezoekers veel te weten komen over de riviervisserij van vroeger op de Maas en het leven op een vissersboot. Ook over Lith ten tijde van "Dorp aan de rivier", zoals Antoon Coolen dat beschreef in zijn beroemde boek, wordt de bezoeker het nodige verteld.
Over hun idee om in 2014 met het varende museum te beginnen vertelt Yvonne: "Mijn man Joop is de kleinzoon van een Maasvisser. Zijn opa werd op een schokker geboren. Zijn bijnaam in Lith was "Het Visje", daarom hebben we de boot ook zo genoemd. Het is altijd onze droom geweest om een schokker te kunnen kopen en in te richten als expositieruimte. We wilden graag de historie van de palingvisserij blijven belichten. Oma Van der Zanden heeft vele jaren in Lith een café gerund. Joop en ik baten in dat pand sinds 10 jaar het restaurant 'Bij ons op d'n dijk" uit'. Vanuit het restaurant hebben de gasten een prachtig uitzicht op de Maas en de museumboot.

Lees woensdag meer in Weekblad Regio Oss 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant