Pim de Vries (links) als speler van Attacus. (Foto: Peter Kuijpers)
Pim de Vries (links) als speler van Attacus. (Foto: Peter Kuijpers)

Van topsport naar maatschappelijke loopbaan

Sport 571 keer gelezen

OSS | Pim de Vries weet wat het is om te leven als topsporter. De 24-jarige Ossenaar basketbalde jarenlang in de top van Nederland bij New Heroes en in 2018 vertrok hij naar Dutch Windmills. Omdat de club uit Dordrecht failliet werd verklaard, moest De Vries op zoek naar een nieuwe club. Het juiste gevoel kreeg hij niet bij de aanbiedingen en daarom startte hij eerder dan hij zelf had verwacht aan een maatschappelijke loopbaan.

door Leon Voskamp

Op 14-jarige leeftijd verliet De Vries OBC Oss voor het grote Eiffeltowers. Hij was in Den Bosch één van de grote talenten in de jeugdopleiding en al op 17-jarige leeftijd trainde hij mee met het eerste team. Al snel kreeg hij ook de kans in wedstrijden. "Door de topsport ben ik op jonge leeftijd volwassen geworden. Het is natuurlijk prachtig om op zo'n niveau uit te mogen komen, maar je krijgt ook weleens te maken met harde woorden van een trainer, een kritische journalist of supporters die hun mening uiten. Dat heeft bijgedragen aan mijn ontwikkeling als sporter, maar ook als mens."

Aanbiedingen
Toen hij vertrok uit Den Bosch, kwam er in 2018 een nieuwe kans bij het ambitieuze Dutch Windmills in Dordrecht. Een avontuur dat vanwege faillissement niet lang duurde. "Ik had de ambitie om door te gaan met profbasketbal en er kwamen diverse aanbiedingen binnen. Ik was echter de top van Nederland gewend en verwachtte hét gevoel te verliezen wanneer ik naar clubs als Den Helder of Weert zou vertrekken. Bovendien ervaarde ik dat mijn agency er niet alles aan deed om mij aan een nieuwe club te helpen."

Amateurs
Hij besloot om zijn conditie op peil te houden bij Attacus in Veghel, een club op het derde niveau. Toen er echter geen geschikte aanbieding kwam, besloot hij het seizoen af te maken bij de Veghelaren. Het betekent dus dat de profcarrière van De Vries erop zit. "Mijn ideale scenario was dat ik tot mijn 34ste door zou gaan als ik fit was gebleven. Ik ben echter pas 24 jaar... Toch kijk ik met veel trots terug op mijn tijd als prof. Ik heb er altijd alles voor gedaan en het heeft veel offers geëist."

Maatschappelijke carrière
Naast het basketbal was hij actief in de schoolbanken. Na zijn vmbo-diploma 'promoveerde' hij naar de havo en daarna haalde hij op de Johan Cruyff Academy een Bachelor Commerciële Economie (sportmarketing). Momenteel is hij projectmedewerker E-commerce bij Salesupply. "Ik dacht dat ik het nog niet nodig had, maar ben nu natuurlijk blij dat ik ben gaan studeren. Ik heb voor sportmarketing gekozen, omdat ik altijd heb geroepen dat ik later het liefst in de sport zou werken. Momenteel werk ik niet in die branche, maar het bevalt me wel goed. Een leuke baan bij een leuk bedrijf. Toch mis ik de sport, net als de mentaliteit van de sporters. Over een aantal jaar denk ik dat ik wel in de sport werk of heb gewerkt."

Plannen
Als basketballer was hij nooit een planner. Dat is nu wat veranderd. "Als topsporter bekijk je het per seizoen. Nu kijk ik wat verder vooruit. Wat mijn ambitie is? Ik vind sport leuk en ben een liefhebber van evenementen, dat zou dus een mooie combinatie zijn. Werkervaring heb ik nog niet, maar dat ben ik aan het opbouwen. Bovendien heb ik een breed netwerk. Zo had ik bijvoorbeeld als basketballer goede contacten met de businessclub. Ik denk dat ik ook wel een streepje voor heb als bedrijven naar mijn cv kijken. Een voormalig basketbalprof heeft een uitstekende mentaliteit en doorzettingsvermogen, is gedreven en weet wat het is om keihard te werken."

Trainer
Zien we De Vries ooit terug als trainer? "Ik vind het leuk om soms mijn vader te helpen bij de jeugd van OBC Oss. Ambitie om zelf trainer bij de profs te worden, heb ik niet. Ik richt me nu op mijn werk en op Attacus. Promotie naar het tweede niveau is dit seizoen de doelstelling en dat ziet er vooralsnog goed uit."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant