Global Goals Oss bestuurslid Alexander van den Buuse.
Global Goals Oss bestuurslid Alexander van den Buuse.

Oss omarmt Global Goals: van meer naar beter

Algemeen 245 keer gelezen

OSS | "De Global Goals zijn 17 doelen die gelden voor alle landen ter wereld en voor alle mensen. Een belangrijk doel is het beëindigen van extreme armoede. De andere 16 doelen gaan over onder andere gezondheid, onderwijs, duurzame energie, het opheffen van ongelijkheid en het aanpakken van klimaatverandering." Aan het woord is Alexander van den Buuse (60), sinds 2 jaar in Oss actief voor Global Goals.

door Dick Hubertus

Over de rol van de gemeente vertelt Alexander: "Oss heeft Global Goals omarmd en is in januari jl. voor de derde keer verkozen tot "Meest inspirerende Global Goals Gemeente van Nederland". In 2019 nam Oss deel aan een Brabantse handelsmissie naar de stad Taizhou in China. Global Goals was een belangrijk onderdeel van het programma. Burgemeester Wobine Buijs heeft ter plekke een samenwerkingsverband opgestart om van elkaar te leren op het gebied van duurzame landbouw, veilig voedsel, nieuwe technieken voor industrie en transport, vernieuwend onderwijs en behoud van erfgoed. Ook zijn er afspraken gemaakt voor uitwisseling van studenten. En dat alles met als kapstok de Global Goals en onder het motto: Van meer naar beter."
"De Millennium Goals die de wereldleiders destijds hebben vastgesteld vormen de basis voor de 17 Global Goals. In 2015 hebben 196 landen zich hier aan geconformeerd. In Oss wordt het gedragen door alle politieke partijen. Inmiddels zijn we een stichting zonder politieke kleur en hebben we in burgemeester Buijs een uitstekende ambassadeur. Het gaat er ons om bestaande initiatieven te ondersteunen. We hebben contact met 250 vrijwilligers die in allerlei werkgroepen actief zijn. Wij bieden hen structuur en advies. We zijn vooral inspirator en verbinder en proberen er voor te zorgen dat verschillende actieve groeperingen elkaar kunnen versterken. Vrijwilligers met elkaar in contact brengen is daarbij essentieel."
"Mijn drijfveer om me in te zetten voor Global Goals en dus voor een betere wereld is eigenlijk ontstaan door mijn vorige baan. Ik zat soms 7 keer per week in een vliegtuig en verkocht producten waar ik niet meer achter stond. Ik heb toen op Nyenrode een opleiding Expeditie voor MVO- Managers gevolgd. Daar heb ik veel inzichten opgedaan die me in mijn nieuwe baan en bij Global Goals enorm helpen. We moeten veel meer verantwoord gaan ondernemen en de mensen daarin meenemen. Zo kunnen er bijvoorbeeld veel producten die nu worden weggegooid, hoogwaardig worden hergebruikt. Het gaat er uiteindelijk om dat we niet alleen gefocust zijn op winst maken, maar dat we elkaar ook een mooi leven gunnen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant